Джоли: Повече не мога да имам деца (ОБЗОР)

Джоли: Повече не мога да имам деца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Анджелина Джоли миналата седмица е претърпяла операция за премахване на яйчниците и маточните си тръби. В отворено писмо до "Ню Йорк таймс" тя лично обяснява решението си. Актрисата е получила обаждане от лекаря си с предупреждение за засечени нещо като признаци на ранна форма на рак при кръвните й проби. "Веднага се обадих на съпруга ми, който току-що бе кацнал във Франция по работа. Красивото на подобни моменти в живота е, че можеш веднага да обясниш всичко абсолютно ясно. Знаеш за какво живееш и кое има смисъл", пише Джоли.

Тя веднага прави сериозни изследвания със скенер. Чака резултатите 5 дни, през които върши обичайните си задължения и запазва пълно спокойствие пред децата си. Тестовете за тумори са отрицателни. Въпреки това холивудската звезда, която през 2013 година претърпя двойна мастектомия, за да предотврати опасността от рак на гърдите, решава да отстрани и яйчниците си. "Искам другите жени в риск да знаят какви възможности имат. Преди две години писах за избора си да си отстраня гърдите превантивно. Обикновен кръвен текст показа, че нося мутация на гена BRCA1. Това означава вероятност от около 87 процента да се разболея от рак на гърдата и около 50 процента риск от рак на яйчниците. В моя случай и източните, и западните лекари, с които се срещнах, се съгласиха, че е най-добре да се оперирам и да си махна яйчниците и тръбите, след като три жени от семейството ми са починали от рак. Лекарите ми казаха, че трябва да направя превантивна операция 10 години преди възрастта, на която са се появили първите симптоми на жените в моето семейство. Ракът на яйчниците на майка ми беше диагностициран на 49 години. Аз съм на 39, а от същата болест си отидоха баба и леля ми. Въпреки хормоналните заместители, които приемам, сега съм в менопауза. Няма да мога да имам повече деца и очаквам някои физиологични промени. Но се чувствам комфортно с решението си, защото това е част от живота. Няма от какво да се страхувам. Не е лесно да вземеш подобно решение, но е възможно да поемеш контрола и да се изправиш срещу всяко едно заболяване. Можеш да търсиш съвети, да разучиш вариантите и да направиш правилния избор. Знанието е власт. Не съм елеминирала всички рискове. Смятам да търся природосъобразни начини за превенция на рака на матката, която аз избрах да запазя, защото нямам родова история там", пише Джоли. И допълва, че на децата й никога няма да им се наложи да казват: "Мама умря от рак на яйчниците".

Джоли посочва, че нейната ситуация не е толкова тежка, колкото на жените, които претърпяват тази операция, преди още да са се сдобили с деца и изразява съчувствието си. "Поинтересувах се и научих, че има опции за жените да премахнат фалопиевите си тръби, но да запазят яйчниците си, за да могат да носят деца и да не влязат в менопауза. Надявам се, че знаят за това." Двамата с Брад Пит имат 6 деца - 3 осиновени и 3 собствени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай