Джеймс Патерсън яхна класация на "Форбс"

Джеймс Патерсън яхна класация на "Форбс"  | StandartNews.com

Джеймс Патерсън е най-богатият писател за последните 12 месеца, твърди актуалната класация на "Форбс". Той е на върха с приходи от 95 милиона долара и най-вероятно ще запази лидерството си и през 2017-а, твърдят анализаторите. През 2015-а Патерсън създаде собствен импринт за деца, както и серия от по-евтини романи за бързо четене, обединени в поредицата BookShots, съобщава Лира.бг. Досега е продал над 300 милиона копия от книгите си и изкарва милиони, пишейки за убийства. За три десетилетия има издадени 150 томчета и над 55 000 изписани страници. Над 100 от заглавията му са сред бестселърите на "Ню Йорк таймс". Преди почти 40 години, работейки в легендарната агенция J. Walter Thompson - вдъхновението зад филма "Момчетата от Медисън Авеню", Патерсън написва незабравим рефрен за реклама на играчки, който става символ на цяло поколение. Днес той все така владее публиката, която вече е по-възрастна, а литературата му има почти свръхестествени способности да хипнотизира читателите от различни касти по същия неповлиян от времето начин.

От напускането на офиса в Манхатън през 1976-а Патерсън не спира да демонстрира, че не само е властелин на атрактивната проза и неустоимата мелодрама, но е и феноменално продуктивен романист, чиито творения са по книжарници, супермаркети, летища...

През 2008-а споделя, че вече не може да понася нежеланието на сина си Джак да чете и стартира литературна инициатива с едничка цел - да провокира страстта към книгите у най-малките. У дома пък прави оферта на наследника си, на която той не може да откаже - вместо на коси моравата, да чете по час на ден. Не след дълго Джак "отмята" "A Wrinkle in Time" на Маделин Ленгъл и три от книгите за Пърси Джексън. А Патерсън се убеждава, че днешните младежи захвърлят книгите от учебната програма като скучни и лишени от живот. "Милиони хлапета никога не са чели книга, която да им хареса - и това е трагедия", казва Патерсън. В продължение на десетилетия той прави щедри дарения за програми, стимулиращи четенето. "Веднъж създали навика, те ще преминат от "Игрите на глада" към другите. Добрите книги водят в неподозирани посоки", казва Патерсън. А неговата литература е изпълнена с мистерии, криминалета, трилъри, изпълнени с обрати, кръв и дързост. Ето какво споделя той за себе си.

"Пет сутрини в седмицата ставам рано и извървявам три-четири мили по голф игрището. Справям се достатъчно добре, за да ми достави удоволствие - и нямам съмнения относно уменията си, така че не се ядосвам при пропуск. Голфът е прекрасно занимание, което прочиства съзнанието. След това съм готов за работа. Когато бях дете, пишех домашните си под звуците на радиото. Днес работя на музика. Обичам "Лед Цепелин" и Боб Дилан, харесвам "Нирвана" и Еминем. Като малък обожавах комиксите. Веднага след гимназията започнах работа като нощна смяна в една психиатрия и всичко, което правех, беше да чета, затова се нуждаех от по-дебели книги. От комиксите скочих право на Джеймс Джойс, прескачайки бестселърите. Но не смятам, че една книга е по-важна от друга - има място за всички. Много хора смятат, че научната фантастика е само за деца. А ще срещнете много учени, които ще споделят, че са станали професионалисти заради научната фантастика".
Втори в класацията на "Форбс" е създателят на детските графични романи за Дръндьото Джеф Кини - с 19,5 милиона долара за 2015 г. Дж. К. Роулинг успя да се изстреля на трето място. Последният й засега триумф е осмата книга от поредицата за Хари Потър - "Harry Potter and the Cursed Child". До тук тя е спечелила от нея 19 милиона лири. В десетката се появи авторката на "Момичето от влака" Паула Хоукинс. Тя дебютира на девето място с приходи от 10 милиона долара, колкото са спечелили авторът на "Вината в нашите звезди" Джон Грийн и писателката, станала популярна със серията "Дивергенти" - Вероника Рот. "Момичето от влака" бе абсолютен хит миналата година, като от нея бяха продадени 11 милиона копия. Романът се върна в класациите за най-продавани книги наскоро след излизането на едноименния филм с Емили Блънт в главната роля. Хоукинс изпревари в подреждането Джордж Р. Р. Мартин. Авторът на епоса "Песен за огън и лед" дели 12-то място с 9,5 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай