Джеймс Бонев пази Роби Уилямс

Велислав Бонев е сред топохранителите в света

Джеймс Бонев пази Роби Уилямс | StandartNews.com

Той е известен като Джеймс Бонд от Русе. Но всички познати му казват Джеймс Бонев. Всъщност името му е Велислав и е сред топохранители на света. Той е прототипът на героя на Кевин Костнър във филма "Бодигард". Сюжетът на хитовата лента с Уитни Хюстън е вдъхновен от неговата работа като охранител. 49-годишният българин е пазил гърба на известни персони в политиката и шоубизнеса. Охранявал е певци и банди - Марая Кери, Род Стюарт, "Симпли Ред", "Тейк дет" и Роби Уилямс по време на турнетата им в Европа. Клиенти на фирмата му е бил е Герхард Шрьодер, федерален канцлер на Германия от 1998 до 2005-а. Осигурявал е и личната и обектовата охрана на известната "Сваровски АГ" в Австрия. Обучени при него хора пазят президентските администрации на Украйна, Румъния и още пет държави. В Европа са охранявали известната американска адвокатска кантора "Джон Кенеди". Като детектив Бонев разследва редица деликатни случаи, в които са замесени дори организации като ЮНЕСКО.

Русенецът завършва математическа гимназия "Баба Тонка" в родния си град, а после и Военноморското училище във Варна. Морето е втората му страст, а първата - бойните техники, което приятелите му знаят още от ученическите му години. Но след рухването на социализма места за офицери по корабите няма. "Казах им, че съм готов да бъда най-квалифицираният моряк във флота, но пак ме отхвърлиха. Бил съм много образован", спомня си Бонев. След като се разминава с флота, той решава, че в България няма големи перспективи за него и преди 22 години тръгва за САЩ. Но стига само до Виена. Там е принуден да почне работа и става охранител. Оттук стартира дългият му път, който го довежда до това да е най-търсеният инструктор по техники за обезвреждане. Създава фирма и чрез нея държи най-елитните училища за бодигардове в Австрия, Германия и Италия, а от 5 години - и в България. Има най-висок лиценз за охрана. Другата му дейност е детективската - като клиенти за разследванията му са някои от най-известните адвокатски къщи в Германия и САЩ. В Израел става инструктор по стрелба и бодигард. В САЩ - специалист по оперативни техники на американската полиция.

Бонев е имал много рискови моменти. В Италия един от тарторите на мафията цъфва в офиса му с няколко мутри и почват да си "говорят" индиректно през един от хората му: "Кажи му, че няма работа тук". След няколко дни блокират колата на русенеца и го нападат с ножове и бухалки. Той и пътуващият с него колега от специалните части успяват обаче да се справят с нападателите. Стреляли са по него и с автомат "Калашников".

Бонев е специалист по сигурността и представител на различни организации. Член е на комисия, която оценява гардове на повечето техни международни и световни първенства. Най-напеченият случай в кариерата му е атака на хотел в Найроби. Бонев и хората му пазят германски бизнесмен, пристигнал за важна сделка за страшно много пари. Нападението е брутално, а местната охрана е неподготвена и допуска маса грешки. Джеймс Бонев и гардовете му, макар и лишени от огнестрелно оръжие, успяват да обезвредят нахлулата банда. "Плашили са ме много пъти, имали сме сблъсъци най-вече в Италия с разни албанци и мароканци, но това си е част от професията", споделя охранителят пред русенския всекидневник "Утро".
Докато в България властват мутрите, за Велислав все няма място. Най-сетне преди три години успява да открие училище за бодигардове в Търговище. Там тренират и нашите елитни полицаи и подготовката е убийствена. Упражненията продължават между 16 и 20 часа в денонощието. "Кога спят ли? Не спят, не съм предвидил време за спане, ако искате бодигард, ще очаквате ли той да спи? Освен това ние не сме шоумени и всеки, който идва при нас, трябва да знае, че подготовката ни стартира на интелигентно ниво", категоричен е топ охранителят.

Преди две години неговата фирма се заема с обучението на екипи от охранители за корабите от германския търговски флот. Това е една от мерките, които се предприемат за борба с пиратството. Според Бонев въоръжените екип за морска охрана е най-ефективното средство за предпазване от пиратски нападения и за успешна защита на екипажа, търговския кораб и товара му. В същото време това намалява разходите за застраховки и надбавки за риск. "Подготвени от нас хора плават на кораби под германски флаг край бреговете на Сомалия и Малайзия. В обучението им използваме афганистански инвалиди без ръце и крака, има много кръв и кървави разправи, много смърт. Всичко е близо до реалната обстановка", разказва специалистът по безопасност.

Джеймс Бонев е прочут и с иновативните си методи за защита, които могат да превърнат обикновена вещ в оръжие. Той е измислил техники за обезвреждане с предмети като кредитна карта или студентска книжка. Веднъж се случва охранителят и хората му да се сблъскат с футболни фенове, които чупят коли по улиците. Пресрещат тартора на бандата на тротоара и го свалят на земята с дървена щипка за пране. "Бяхме 12 души срещу 200, но успяхме да им всеем респект. Показах им, че съм готов да стигна докрай и да бъда брутален колкото тях и дори по-брутален. Водачът им беше интелигентно момче, така че разбра какво им казвам и ги спря", спомня си Бонев.

Синът му, 7-годишният Емилиян Джеймс Бонев, вече асистира на баща си при демонстрациите на различни защитни техники. Майката Марина е русенка, с която Бонев се запознава в Австрия, докато е студентка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай