22:15 ч.

19.07.18

5 мин.

0

6

0

dilov.info: Козата Силвия и други драми

от Любен Дилов син |

dilov.info:  Козата Силвия и други драми

Сега всички знаем как всъщност се казва козата, но за удобство използваме името, дадено й от Едуард Олби в пиесата му "Козата или коя е Силвия?". Наистина - как да не се влюбиш в тази смела защитничка на унижените и оскърбените?! Тя винаги е там, където може да бъде забелязана...как е там. Понеже още ни държи футболната вълна – на футболен език това се нарича гюмеджия. Чака на гюме някой да подаде или изпусне топка и – хоп – гол. Хърватите вкараха един такъв на Франция.
Властта изпусна топката с добитъка в Странджа и пастирката на столетницата се хвърли също една Реймонда Диен на релсите, за да спасява стоката на бедните хорица. Сюжет, достоен за гоблен! Герберите пък отвърнаха, като обявиха, че Елена Йончева имала обща фирма с прокажения банкер от Белград... Точно като в онази приказка „а вие защо биете...френските национали?!"
Най-трогателните са фейсбук-природозащитниците, които постват умилителни картинки на агънца и козлета, придружени с проклятия срещу ветеринарните служби. Добре, те наистина ли предполагат, че ако не бъдат евтаназирани, хайванчетата ще доживеят до дълбока старост, заобиколени от нежни грижи и любящи роднини? И още: не е ли животновъдството един от основните причинители на парниковия ефект? 18% от всички емисии се дължат именно на селскостопанските животни. Но


да не се заяждаме с клетите природозащитници


Те и без това са доста объркани. Но че една коза не струва 130 лева, колкото е готова да плаща държавата за убитите като предпазна мярка животни, е истина. Разбира се, истина е също така, че в дън горите Странджански магията на застрахователното дело все още не е достигнала... Както и за две-трети от българското човечество, което периодично е наводнявано, подпалвано и спохождано от всякакви враждебни на властта природни сили, но упорито отказва да се застрахова.
Затова пък фейсбук-населението е силно чувствително на тема расизъм и не приема, че Африка има право да ликува от победата на Франция на Световното по футбол. Забележителното е, че същото това общество постоянно се гордее с българския произход на Кристо, въпреки доста оскъдните негови коментари по този въпрос. Или с Джон Атанасов при все пълното отсъствие на коментари от негова страна по същата тема. Да се сърдиш на хората, че си правят шеги на тема бежанци и национален срещу интернационален футбол е все едно да се сърдиш на котката, че не затваря вратата след себе си, когато влиза в стаята. Миграцията е темата на това десетилетие и тя засяга всичко. Дори на миграцията на паламуда вече се гледа с подозрение...
И друг животрептящ въпрос се повдигна тази седмица: има ли право народ, който изтрезнява с бира да се подиграва на Жан-Клод Юнкер? Той, завалията, е отрасъл в толкова малка държава. За Люксембург казват, че ако искаш да свириш на акордеон, ти трябват визи за Белгия и Германия. Това е достатъчен повод да потърсиш утеха в коняка. Виж,


няма утеха за лъжливите прес-служби на ЕС


които пуснаха това с ишиаса. След като за нещо толкова очебийно ни лъжат, представете си какво е за нещата, дето не се виждат... Така се руши и без това крехкото доверие в европейското чиновничество. Походката на Жан-Клод Юнкер е чудесна метафора за стабилността на НАТО и паневропейския свят, особено на фона на невчесаните мисли на Тръмп по тези въпроси.
Изгониха Мая Манолова от Тричленката, но приеха Путин в клуба на нормалните – ето още две изумителни събития от изнизващата се седмица. Никой не пощял да припознае омбудсманката (така я наричат вестниците, ама на мен ми се струва, че трябва да е омбудсуоманка, но не знам дали е политкоректно) за част от делегацията си и В.Cимеонов я поканил да напусне. Скандал! За народа загуба велика, както вика хаджи Атанасий от „Чичовци". Разбира се, Корнелия веднага излезе с остра декларация по случилото се, как иначе?! Да беше жив дядо Вазов, каква повест „Лелки" щеше да извърти!!!
Другото е по-страшно – българското фейсбук-човечество изтръпна от националното предателство на Тръмп в Хелзинки. То изкъсо следи какво се случва в Капитолия и напоследък сипе остри критики връз Доналд. Разбира се, има и развеселени подръжници на новата американска линия, които подвикват често-често „Удри, бай Тръмпе", ама те не разбират много от политика. Тръмп легитимирал Путин с тази среща! Не повдигнал въпроса, че Путин е убиец и анексатор на украински територии. И за „новичок" нищо не питал, и за руската намеса в американските избори. Факт e, че напоследък бай ви Тръмп яко криволичи. В сравнение с него мнозинството на ГЕРБ в парламента е праволинейно като самолетна писта. Само два дни преди срещата в Хелзински яко се накара на Ангела и останалите европейци, че хранили ламята, от която искат САЩ да ги пази. А после – ръкостискания със същата тази ламя. Топки си подаряват... Българските десни фейсбук-трибунали гледат объркано като баба нов талон от „златните пирамиди" и се чудят къде да търкат...
Има един момент с американските избори, за който не се говори много-много. Това е абсолютната нечестност на разпределението на гласовете в избирателните колегии, която почти винаги дава преднина на републиканците. Избирателната им система е с толкова много пороци, че евентуална руска намеса би могла само да я подобри. Просто по-лоша няма как да стане. Както вика Мечо Пух, освен Северен и Южен, има Източен и Западен полюс, ама за тях не се говори много-много. Най-вироглавият американски президент се очертава като най-енергичния гробокопач на съвременния либерален свят и - всички са сигурни – предстоят бурни и развеселяващи гледки от американската политика. Но бай Тръмп – според мен - е много полезен не само за вътрешно-американския диалог, но и за Старата госпожа, защото поставя ясно въпроса:


Може ли да се оправи Европа без Америка


Да не би пък от тежестта на този въпрос да залита Жан-Клод Юнкер?
Иначе сме добре. Пиесата „Козата или коя е Силвия", поставена в Народния театър от Явор Гърдев има вече над 200 представления! На есен можете да я гледате, ако сте я пропуснали – играят Бойка Велкова, Мартин Димитров, Мишо Билалов и Юлиан Вергов. Сценографията и костюмите са на Фичо, а музиката – на Калин Николов.


Колажи:


Валдес Радев и Леонид Шопов


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:42 · 20.07.2018
Изключително злободневна сатира на събитията политически у нас и посвета. С много свежа мисъл и неочаквани сравнения! Оценявам високо пародията на политическия живот.
Aze · 08:16 · 20.07.2018
Козелът или кой е Дилов - отново словесен поток без никакъв смисал
Потребител · 08:08 · 20.07.2018
Бааах мааму. Тоя фъфлек ептен се е сдухал
Потребител · 07:47 · 20.07.2018
Свежа сатира,Любо, ма свинете не разбират от бисери...
Kala · 06:56 · 20.07.2018
майстор на словесните полюции на общинско ниво.
BarakBaghdadi · 23:46 · 19.07.2018
Люпчо, имаш и попадения, но стилът ти е манджа с грозде....и не коментирай международната политика, тя определно не ти е силна. Виж, злободневните ти БГ каламбури стават ;-)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент