Ди Каприо прави търгове, за да спаси планетата

Ди Каприо прави търгове, за да спаси планетата | StandartNews.com

Никълъс Кейдж и колегата му често се надцакват по телефона

Най-оборотният ерген на Холивуд влезе в топ 200 на колекционерите в света

Леонардо ди Каприо се е отдал на новата си всепоглъщаща страст - прави сбирка с живопис и акварели. В юлския си брой американското списание Artnews публикува за 25-и път своя годишен списък с 200-те най-влиятелни колекционери на изобразително изкуство в света. За 2015-а има 23 нови имена, сред които е топактьорът. Но това не е типична класация и по традиция - екип на изданието прави обстойно допитване до арт дилъри, аукционери, директори на музеи, консултанти и галеристи от над 20 страни, водещи в търговията с шедьоври.

Първата скъпа картина на Лео, кръстен на великия Да Винчи, е рисунка на Жан-Мишел Баския. Последвали творби на Егон Шиле, Пикасо, Андреас Гурски, Такаши Мураками, Ед Ръша, Елизабет Пейтън. Сред последните му придобивки е платно на Сара Лукас, което новият Гетсби е купил от Британския павилион на Биеналето, което продължава във Венеция до есента.

Преди две години фондацията на Ди Каприо организира благотворителен търг в Ню Йорк, от който за една вечер събра 38,8 милиона долара за 100 процента от лотовете. Парите от произведенията на 13 художници холивудският ас дари за различни каузи, посветени на опазването на околната среда. Върху постера за аукциона Лео е поръчал глава на тигър - неговото любимо животно. Авторът на визията е Робърт Лонго, който й е дал името "Лео".

Преди време Ди Каприо за малко да се сдобие на търг с череп на тиранозавър на 67 милиона години. Но в последния момент Никълъс Кейдж успя да бие офертата му и предложи 270 000 долара, наддавайки по телефона. Племенникът на Френсис Форд Копола е известен колекционер на комикси. Преди няколко години полицията откри откраднатото му издание на първия "Супермен" от 1938-а. През март на 2010-а копие на комикса беше продадено за 1,5 милиона долара. Оригиналната му цена е била 10 цента.

"Колекционирането е любимото ми хоби", казва и култовият комик Стив Мартин. Той събира картини от 1968 г., като поставя фокуса върху модерното и съвременно изкуство. Сред произведенията в сбирката на актьора са творби на Синди Шърман, фотографии и картини на Пикасо, Лушън Фройд, Едуард Хопър, Ерик Фишл, Вилем де Кунинг и много други.
Сред новите имена на най-влиятелните колекционери са още китайският продуцент Фанг Дзонджун, Шейх Хамад Ал Тани, американските инвеститори Даниел и Брет Съндхейм, младите им колеги от Бангладеш Надя и Реджеб Самдани, ливанските бизнесмени Елам и Тони Саламe, собствениците на софтуерна компания, германците Сабине и Хасо Платнер, бразилските дилъри на недвижими имоти Джени и Селмо Низенбаум, американският неврохирург д-р Франк Мур и неговата съпруга Нина Мур. Сред тях останалите в листата е самият Чарлз Саачи - в компанията на Дакис Йоану и Мартин Маргулис. Над 20 пъти в престижния списък са попадали баш колекционерите Леонард Лаудер и Франсоа Пино, банкерът Ерик дьо Родшилд, мексиканският магнат Карлос Слим Хелу... Собствениците на частни музеи и изложбени пространства в списъка са 46 души, сред които е основателката на московския Център за съвременно изкуство "Гараж" Даша Жукова, която със своя партньор, милиардера Роман Абрамович, присъства неотменно в топ 200 от 2008-а и до днес. 

В списъка на Artnews най-много са колекционерите на съвременно изкуство - през 1990 г. те са били 61 процента, а през 2015 г. са вече 90 процента - и на модернизма. Най-слабо представени са тези, чиито сбирки са съставени от образци на изкуството от XIX в. и от декоративно-приложни творения. Според статистиката почитателите на сегмента "Стари майстори" са намалели от 15 процента през 1990-а на 10 за тази година.

Тома Сейду, частен арт дилър и бивш специалист в "Кристис", коментира динамично променящите се тенденции на съвременния пазар така: "Преди бяха необходими пет години, за да стигне един колекционер до вечерните търгове, а днес той отива направо на върха. Съществува гарантирана комфортна зона на новите ценови нива - да се започне наддаването от 100 милиона долара вече не е препятствие. Хората си мислят, че става въпрос за спекулации и инвестиции. Не е така", категоричен е търговецът.

Истинските колекционери остават в играта и по време на върхове, и на спадове на фондовите борси, обобщават от изданието. "Между тях има хора, които никога не са се разделяли с експонати от своите сбирки", се казва в коментара. Новият брой на списанието се появява в исторически за пазара на изобразително изкуство момент, белязан от безпрецедентната продажба на "версия О" на картината "Алжирките" от Пабло Пикасо. На 11 май 2015 г. тя беше похарчена от "Кристис" в Ню Йорк за 179,4 долара и стана най-скъпото произведение, продавано някога на търг. В своя статия "Ню Йорк пост" предположи, че новият собственик на творбата от Пикасо е бившият премиер на Катар шейх Хамад Ал Тани, но верни на своята дискретност, от "Кристис" не потвърдиха информацията. В този исторически търг са участвали представители на повече от 40 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай