Аликзандър Макуин - свенливият хулиган

Аликзандър Макуин - свенливият хулиган | StandartNews.com

345 000 разгледаха досега в Лондон експозицията "Дива красота", която представя култови модели на непрежалимия и скандален авангардист в стайлинга

"Дива красота" - експозицията с творения на непрежалимия Аликзандър Макуин, продължава да бъде между топсъбитията в афиша на Лондон. За нея говорят всички - от шофьорите на емблематичните британски таксита ролс-ройс до дамите в кралския двор. 345 000 души от 87 държави досега са посетили изключителното зрелище във "Виктория и Албърт". Този и следващия уикенд прочутият музей ще работи денонощно - неговата управа благородно се нави да остави вратите отворени, тъй като още стотици напират да видят работите на Макуин, събрани по най-добрия начин в подходящото пространство. Всички предварително резервирани билети вече са разпродадени. Сега са пуснати допълнителни 12 000 - последен шанс за феновете на свенливия хулиган, който не пожела да се бори с живота и доброволно го напусна на 11 февруари 2010-а. Талоните за нощната визита могат да бъдат купени до утре вечер и следващия петък за големия финал в неделя в 23 часа. През почивните дни има специални промоции.

Цената на билета е 17,60 британски лири

Всъщност това е най-посещаваната изложба с платен вход във "Виктория и Албърт". 10 000 са новите членове на клуба към култовата галерия, които са платили таксата, само за да имат по-улеснен достъп до "дивата красота".
Сред естетите, дошли да видят произведенията на Макуин досега, са Лейди Гага, Бенедикт Къмбърбач и Софи Хънтър, Кание Уест и Ким Кардашиан, Адел, Стела МакАртни, Мария Шарапова, Ричард Грант... На откриването пък бяха Кейт Мос, Наоми Кембъл, Дейвид и Виктория Бекъм, Салма Хайек Пино, Колин Фърт и Ливия, принцеса Беатрис, Рупърт Френд, Ева Херцигова, Джеръми Айрънс...

Над 2,3 милиона души са посетили уеб страницата на "Виктория и Албърт", която сега включва специален интерактивен портал "Музеят на дивата красота" - посветен на вдъхновението на фешън бунтаря, техниките, които той използва, и историите му.
Каталогът с твърди корици за 45 британски лири досега е продаден в тираж от 58 000 копия. В момента той е в топ 10 на нехудожествената литература, похарчена във Великобритания. Досега в книжарницата на музея са поръчани каталози, които общо тежат 108 тона. "Виктория и Албърт" е от първите, показвали произведенията на Макуин още през 1997 г. Той бе представен в изложбата "Мода в движение" през 1999 г. и е един от 11-те в експозицията на "радикалните стилисти" през 2001 г.

Първата версия на "Дива красота" гастролира в Института за костюми в "Метрополитън" в Ню Йорк през 2010 г. Тогава опашките през залите, в които гостуваше експозицията на Макуин, бяха наистина невиждани и нечувани дори за уникалния музей, в който наистина има всичко. Специална охрана се разпореждаше още от входа на "Метрополитън" - много далеч преди самото влизане. Подредени чинно между червените шнурове се виждаха хора от най-различни касти - от продавачи в магазини до тежки бизнесмени от фешън индустрията, от явни моделки до дами тузарки от елита на Манхатън. Никой от тях не проявяваше нетърпение, въпреки че влизането се точеше доста бавно. Поклонниците на Макуин се държаха в залите като в храм - още повече че това се случваше само три месеца след неговата смърт. Те разглеждаха 100-те сета с абсолютно възхищение, а някои - и със сълзи в очите.

Роденият през 1969-а в Лондон Макуин действително взриви доста от каноните. Най-лесно е да бъде наречен лошото момче на британската мода, но всъщност той е доста повече от клишето.
Неслучайно няма още 30, когато го канят да стане главен дизайнер на модна къща "Живанши" - един от бастионите на френския класицизъм и аристократизъм, който в онези години явно признава необходимостта си от

свежа плебейска кръв, бесен британски темперамент и откровен шок

През 1996-а и 1997-а Макуин е обявен за номер едно на Англия. През 2000-а напуска Париж, за да създаде своя къща. И за да превърне модата в театър - така, както правят най-големите и най-непокорните. Неслучайно едно от любимите му заглавия за колекции и шоу е "Нихилизъм". Пуска в ревю 22-годишната Ейми Мълнис, която е с ампутирани крака - шампионка от параолимпийските игри. Както не е трудно да се досетим, медиите го нарочват за евтин рекламен трик.

"Красотата идва отвътре", репликира Макуин, който е откровен хомосексуалист. Той е некоронованият крал на клубните визии, на готиката, на грънджа... Обожава птиците, което проличава от десетки негови творения. Той се заиграва с перата и с крилата - и като Икар изгаря от огъня, унищожил личностната му романтика. Дизайнерът не може да понесе смъртта на майка си, към която е фанатично привързан. Умира и Изабела Блоу - редакторката на английския "Вог", която откупува първата му колекция. Негова огромна приятелка и музика. Момчето има проблеми и в любовта. И напуска сцената завинаги.

Единствената българка, която общува професионално с Аликзандър Макуин на неговото ниво, е Милена Атанасова. Дизайнерката, която е и художник, попада в щаба на аса, след като се завръща от Ню Йорк. Влиза в огромна зала, оглеждайки се за нарочен посрещач. "Бяха ме предупредили, че току-що отново са сменили кода на вратите. Всичко беше строго секретно. Защото индустриалният шпионаж в модата е грандиозен. И тъкмо се оглеждах, когато до мен се приближи някой и запита: "Виждате ли онази рокля на манекена в дъното? Можете ли да направите още нещо за нея?". Обърнах се и видях самия Макуин. След това се загледах в модела, около който се суетяха шест-седем човека. "Трябва да се приближа - иначе не мога да преценя", отговорих аз. "Заповядайте", подкани ме той. И тогава му посочих какво аз бих променила във визията. "Оставате да работите за нас", побърза да финализира дебата той. Беше невероятен. Нищо от това, което се пишеше по вестниците, не беше вярно. Аликзандър

беше добро, свястно, почтено момче

Грижеше се за целия екип. Три дни плаках за него. И още рева, когато си спомня колко щастливи бяхме. Участвах в правенето на осем колекции на марката "Макуин", разказва Милена.
Англичанинът оставя на нея да реши два от моделите за Кари Брадшоу в "Сексът и градът".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай