800 любовни писма за масовия убиец Брайвик

800 любовни писма за  масовия убиец Брайвик | StandartNews.com

Най-вярната му почитателка му е изпратила 150 послания

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик, който преди 4 години уби 77 души в Осло и на остров Ютойя и беше осъден на 21 години затвор, има стотици почитателки, пише АФП. Присъдата на крайнодесния екстремист може да бъде удължена с още толкова. Брайвик живее в изолатор в затвора. Престъпленията, които той извърши обаче, парадоксално са го направили по-привлекателен за някои жени. На година Брайвик получава най-малко по 800 писма в затвора, много често от жени, които му се възхищават. По време на процеса срещу него през 2012 г. той дори научи, че 16-годишно момиче му е предложило брак. Най-упоритата фенка на Брайвик е на 21 години и се представя с псевдонима Виктория.

Тя се запознала с Брайвик през 2007 г. по време на онлайн игра. Две години по-късно Брайвик къса с нея интернет отношенията си, но когато се превръща в най-омразния за Норвегия човек, Виктория застава на негова страна и сега полага всячески усилия, за да извоюва смекчаване на затворническия режим на Брайвик. Младата жена пише пламенни писма на екстремиста. Общо те са над 150. В тях тя се опитва да подобри настроението му. Праща му и подаръци, като например синя вратовръзка, която той носеше по време на процеса си.

Брайвик й отговаря. Когато говори за екстремиста, Виктория го описва като стар приятел и като брат, но признава, че го намира за физически привлекателен. Заради тези отношения с терориста Виктория е загубила любовта на близките си. Нейната сестра отказва да й говори. Синдромът, от който страда Виктория, е така нареченият синдром на Бони и Клайд, при който жени намират за привлекателни мъже престъпници. Научният термин е хибристофилия, което е съчетание от две гръцки думи и буквално означава сексуално привличане към престъпниците. В миналото е имало много известни случаи. В началото на ХХ век Анри Дезире Ландру е признат във Франция за виновен за убийството на 11 души и преди да бъде гилотиниран, той получава около 800 предложения за брак.

Австриецът Йозеф Фрицъл, който беше затворил в мазе и насилвал 25 години дъщеря си, или американското гуру Чарлз Мансън, поръчител на 7 жестоки престъпления, също имат подобни пламенни фенки. Според американката Шийла Айзенбърг, авторка на книгата "Жените, които обичат мъжете, които убиват", жените, привличани от престъпници, често пъти били обект на сексуални посегателства в миналото. Влюбвайки се в престъпници, които нямат шанс да излязат от затвора, тези жени получават илюзията, че контролират възлюбените си, докато в миналото те са били жертви на сексуално посегателство от страна на бащите си или на други мъже, казва експертката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай