$650 хиляди за дома на Фицджералд

$650 хиляди за дома на Фицджералд | StandartNews.com

Скот пише "Отсам рая" в къщата в Сейнт Пол, щата Минесота

Оказва се, че Скот Фицджералд е живял далеч по-скромно, отколкото неговият най-известен герой Гетсби. Къщата му в Сейнт Пол, столицата на американския щат Минесота, беше обявена за продан тази седмица. А цената й е само 650 хиляди долара, съобщава "Дейли мейл". Именно там Фицджералд написва първия си роман "Oтсам рая".

Имотът, определян като скромен според американските елитарни стандарти, има площ от 325 квадратни метра - с четири спални и четири бани. Обявен е за историческа забележителност от национално значение - а това означава, че фасадата не може да се променя.

Построен от Кларънс Джонсън през 1889 г., в дома има още отделен килер, три камини, триетажно стълбище и самостоятелна тераса. Именно на нея великият писател е излизал, за да пуши цигари, след като родителите му забранили да пали вътре. Докато живеел в къщата, Фицджералд бил изключително съсредоточен върху завършването на "Отсам рая".

Тогава той бил едва на 21, но вече в сериозна драма. Не можел да спечели любимата си Зелда, тъй като тя била от богато семейство - и бедният Скот трябвало да натрупа доста пари, за да си я "позволи". Младежът се върнал от Ню Йорк в Минесота с наивна мечта: да сътвори бестселър, който да го направи в милионер и съпруг на капризната Зелда. Господ обича смелите. "Отсам рая" превръща Фицджералд в литературна звезда и го позлатява. Носи му и сериозен престиж в Америка на 20-те. Зелда казва "Да" след второто му предложение за брак - кандидат-женихът вече е достатъчно заможен.

Настоящите собственици на дома Майкъл и Нанси Джоунс живеят в него вече 19 години. Възрастната двойка изтъква като причина за продажбата стръмните стълби, които трябва да изкачва до спалнята си. Съпрузите дават много важен съвет към новите собственици: "Дръжте пердетата спуснати". Защото хиляди туристи напират да разгледат къщата.

Интересно е, че това не е единствената недвижима собственост, свързана с Фицджералд, която влезе в новините тази седмица. Френският хотел Le Beauvallon на Ривиерата, където Скот и Зелда се вихрят всяко лято, е превърнат в едно от най-пищните и вероятно най-големите ваканционни жилища във Франция. Мераклиите да се поглезят ще трябва да платят по 90 000 долара на ден, за да го наемат през юли и август. Цената включва персонал, но не и разходите за храна и алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай