2000 пчели в салоните на Моцарт

Топдизайнерката Нури Димитрова представи уникалната колекция Queen bee във виенския дворец Палфи

2000 пчели в салоните на Моцарт | StandartNews.com

Нури Димитрова, която винаги залага на нестандартното, за да превърне модата в изкуство, осигури присъствието на 2000 пчели за представянето на новата си колекция Queen bee. Очарователната дама подреди моделите си в арт инсталация във виенския дворец "Палфи", където Моцарт свири за първи път пред аристократи. Проектът впечатли капризната публика на австрийската столица със смелостта на Нури да се преклони пред пречистващата сила на природата. Манекените скулптури с восъчни корони бяха разположени за откриването сред истински терариум с пчели, "доведени" от пчелар, приятел на Нури. Дамата не крие, че през цялото време си е представяла как някой от публиката неволно навлиза в територията на пчелите и настава суматоха. Куратор на арт акцията е професор д-р Райнер Бишоф, преподавател по философия в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена и носител на серия от престижни награди.

Творенията, решени в гамата на меда и златото, са вдъхновени от пчелата - истинския символ на кралете и кралиците. Неслучайно черната френска дантела, с която са декорирани одеждите, придава задължителния аристократизъм на визията и излъчването. До всеки от манекените беше поставена огромна снимка на роклята между кошери под открито небе.

"За мен Виена винаги е била културната столица на Европа и съм особено щастлива, че арт инсталацията ми беше показана точно там. Виенчанките пък са сред най-елегантните жени - затова разбират философията на моята колекция. Избрах двореца "Палфи", защото той има изключително интересна история и е населен с духа на световноизвестни хора на изкуството. Неслучайно го наричат музеят на фантастичните изкуства - едно от най-забележителните места във Виена. На площ от 350 квадратни метра са подредени над 150 творби на художници от виенската школа на фантастичния реализъм и сюрреализма. Тук 6-годишният Моцарт обира първите си овации, тук след години е и премиерата на неговия шедьовър "Сватбата на Фигаро", разказва Нури. Тя не крие, че музиката е неизменна част от "Куин бий" - три цигулки и виолончело прекрасно допълваха пърформанса.

"Няма съмнение, че природата ме вдъхновява за всяко нещо, с което се захващам. Във фокуса на "Queen bee" е пчелата като символ на духа на творчеството, на съзиданието. Защото артистът неуморно натрупва капка по капка онзи "мед", който храни душата. Моите модели са за жени, които имат самочувствието да бъдат различни, да подчертаят "аз"-а си по нестандартен начин. Роклите носят отпечатъка на личната и неповторима емоция на своите притежателки. Те са този тип дрехи, които пазим цял живот, защото ни напомнят за най-хубавите мигове", споделя Нури. Името на нейната марка "Нур" възниква като шеговито съвпадение на немското "nur" ("само", "единствено") с първата сричка от името й. "Още като дете любимо занимание ми беше да разглеждам прекрасните тоалети на баба - елегантна жена с много вкус и отношение към красивото. Отварях старата ракла и се любувах на материите, кройките и шевиците. Оттам може би и особената ми слабост към "детайла извън времето". Той отличава жената и придава на всяка дреха непреходна стойност", анализира Нури.

Последният засега софийски проект на дизайнерката, наречен "Нурология", миналата година провокира естетски страсти в националната галерия. 45-те тоалета бяха представени като арт инсталация с живи манекени, която разкрива различните емоционални етапи от битието на дамите. Посланието беше ясно като бял ден - жената е обект както на мъжкото обожание, така и на изкуството. Следващият проект на Нури е готов и премиерата му ще бъде в Москва през октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай