19:45 ч.

21.07.18

1 мин.

0

1

0

Звезда изяла планета пред погледа на астрономите

от редактори |

Звезда изяла планета пред погледа на астрономите

Снимка: NASA/CXC/M


Относително близка звезда, която изяжда планета или мини планети, вероятно е била наблюдавана от астрономи, съобщи АП.


Космически телескоп на НАСА забелязал, че звездата изведнъж започнала да изглежда донякъде странно миналата година. Рентгеновата обсерватория „Чандра" установила, че количеството желязо на звездата, която е на 10 милиона години, се увеличило 30 пъти и тя потъмняла.


Астрономи наблюдават въпросната млада звезда в съзвездието Бик от десетилетия. Количеството желязо не било голямо, когато телескопът наблюдавал звездата през 2015 г. Звездата, кръстена RW Aur A, е на разстояние 450 светлинни години.


Ханс Мориц Гюнтер от Масачузетския технологичен институт заяви, че никога досега не бе наблюдавал подобно нещо, окачествявайки го като „по-странно, отколкото сме мислили, че можем да видим". „Не сме наблюдавали звезда, която променя съдържанието си на желязо по този начин", отбеляза той.


Според Гюнтер едно от обясненията може да е, че звездата изяжда планета или мини планети. „Това може да е вълнуващо откритие, но доказателствата са косвени и не са категорични", каза Ейви Льоб от Харвард.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Shopeto · 09:37 · 22.07.2018
Стандарт: Да бяхте сложили едно "може би" или "възможно е" отпред на заглавието. А ако стоеше "поглъща" вместо това кретенско-канибалско "изяжда", можеше и за истински журналисти да минете.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент