12:35 ч.

01.06.18

1 мин.

0

0

0

Японски учени синтезират 119-я елемент от таблицата на Менделеев

от редактор |

Японски учени синтезират 119-я елемент от таблицата на Менделеев

Специалисти от японския институт „Рикен" пристъпват към пълномащабни опити да синтезират нов елемент от таблицата на Менделеев под номер 119.


Поради това те имат намерение да увеличат повече от пет пъти възможностите на притежавания от тях ускорител на елементарни частици, съобщи в. „Асахи". По-рано същата научна група успешно приключи работата си по получаването на елемента с номер 113. Той беше кръстен „нихоний" (Nh) - от думата Нихон, както японците наричат страната си.


В природата естествено съществуват елементите от таблицата на Менделеев само до номер 93. Всички останали до 118 са получени по пътя на изкуствения синтез.


118-я елемент носи името „оганесон" (Og), който беше получен в Русия и кръстен на физика академик от руската академия на науките Юрий Оганесян.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент