Връчиха оскари на изобретатели

Връчиха оскари на изобретатели | StandartNews.com

Микросензори служат за сигурността на дома, роботите за антитероризъм и умната пералня

Автор на нови сортове овес и ечемик и инженер записаха имената си в Златната книга

Изобретения, свързани със здравето на човека и природата, както и със сигурността и индустрията, обраха наградите на Патентното ведомство и Съюза на изобретателите на церемонията "Изобретател на годината" - 2014 в четвъртък. Номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство. Във всяка от тях бяха номинирани по 3 патента за изобретения, издадени през изминалата година.

Жури от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и Патентното ведомство определи победителите.

За трети път бе връчена и наградата за "Иновативна фирма" - 2014.

Те са приложими навсякъде, където има магнитно поле - от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус през системите за сигурност в къщата и автомобила. Вършат работа и при интелигентната пералня, климатик и печка, както и при роботите за антитероризъм. Това са десет патента микросензори с равнинна магниточувствителност, които бяха отличени в категория "Електротехника и електроника". Автори на изобретенията са директорът на Института по системно инженерство и роботика към БАН акад. Чавдар Руменин и колегата му проф. Сия Лозанова. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

"Този изобретателски оскар е за мене особено чувство. Благодаря на Бог за това, че ме напътстваше тези дълги години. Свободата на духа, въображението и иновацията са постоянен спътник на моя екип", каза акад. Чавдар Руменин.

И грижата за здравето на човека получи признание в лицето на спечелилите в категория "Химия и биотехнологии" три иновации на чл.- кор. на БАН Владко Панайотов и Маринела Панайотова. Техният метод за очистване на отработилите газове от вредни емисии превръща в нетоксични продукти емисиите, без да е необходимо използването на редуциращи катализатори. Същият екип получи наградата и за още един патент с приложение в обработването на металургични и флотационни отпадъци. С него се постига по-ниска консумация на енергия, по-кратко време на третиране и по-ниски разходи при концентриране на ценните компоненти в малък обем материал.

"Винаги говорим, че времената са трудни и няма пари. Това е дежурната и вярна приказка за момента. Когато обаче казваме това, трябва да помислим дали няма начини и средства чрез новите технологии при това, което ни обкръжава, да извлечем нужните ресурси за развитие на индустрията, на икономиката, на социалната сфера. Тази патенти, които ние представяме,

са плод почти на 10-годишна дейност

Те дават възможност да се съкратят в огромна степен разходите, които Европа предвижда за намаляване на емисиите от парниковите газове от различните транспортни средства", сподели чл.-кор. Владко Панайотов.

В категория "Машиностроене и строителство" изобретателския "Оскар" грабнаха 3 изобретения на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за метод и машина за шлифоване на стъпални валове, метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

Вечерта на българските изобретатели завърши с вписването на новите имена в Златната книга на българските откриватели и изобретатели. Вече 33 г. тя е летопис на постиженията на най-изявените от тях във всички области на техническите и естествените науки. До днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 120 родни изобретатели и 8 селекционери. Тази година в хрониката на българските откриватели на стр. 121 и стр. 122 бяха вписани двама учени със значим принос в инженерните изследвания и генетиката - проф. д-р Драгомир Вълчев и проф. д-р инж. Георги Тодоров. Първият работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Проф. д-р Вълчев е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес. Проучва създаването на генотипове с най-добро съчетание на продуктивност и качество на зърното, устойчивост към стрес и към икономически важните болести. Носител на

отличие на фонд "Научни изследвания"

Проф. д-р инж. Георги Тодоров пък е специалист в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти. Носител е на специалната награда за приложни изследвания на фонд "Научни изследвания", златни медали от Пловдивския панаир и голямата награда "Икар" на Българската стопанска камара.

"Фирма на годината" се прочу и в САЩ

Дружество "КЕЙТ ООД" спечели наградата в категория "Иновативна фирма на годината". То създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. Негови разработки на машини, софтуер и продукти за маркировка се използват в САЩ, Германия, Кипър, Украйна, Оман, Швейцария, Танзания, Нигерия.

През 2013-а компанията е получила 2 патента. За изобретението "Метод за защита и проверка на оригиналността на продукти" са подадени заявки в 17 страни и вече са издадени патенти, включително и от Европейското патентно ведомство. За "Шифрирана маркировка и метод за защита, проверка и удостоверяване на оригиналността на продукти" е подадена заявка по Договора за патентно коопериране, която е в процес на експертиза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай