Ваксина срещу ебола мина успешно изпитания върху хора

Ваксина срещу ебола мина успешно изпитания върху хора | StandartNews.com

Вашингтон. Първите клинични изпитания с добороволци на експериментална ваксина срещу ебола показват, че медикаментът е безопасен и потенциално полезен в борбата с вируса. Проучването е публикувано в научното издание New England Journal of Medicine, а учените от американския Национален здравен институт нарекоха резултатите "обещаващи". 

В клиничните тестове участват 20 здрави доброволци. Под въздействието на препарата имунната им система е започнала да произвежда антитела, които противодействат на смъртоносния вирус. нито един от участниците не е развил сериозни странични ефекти.

Ваксината използва простуден вирус по шимпанзетата, към който чрез генно инженерство е добавен незаразен протеин на ебола вируса. 

Американската ваксина е двувалентна, насочена е срещу суданския и заирския щам на ебола. Текущата епидемия е причинена от заирската разновидност. Едновалентни ваксини срещу нея се разработват още в Оксфорд в Англия, в Мали и в Швейцария. Ако и те дадат положителни резултати, хиляди здравни работници в Западна Африка ще получат имунизация. 

Белият дом поздрави учените, като нарече постижението важен етап по пътя към ликвидиране на опасността от ебола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай