Учени променят секундата

Учени променят секундата | StandartNews.com

През последните 50 г. продължителността на секундата се дефинираше по един и същи начин. Германски учени обаче смятат, че са открили как да създадат най-точния часовник в света, който да показва с такава прецизност времето, че ако бъде превъртян с 14 млрд. г. назад до времето на Големия взрив, ще загуби едва 100 сек, пише британският в. "Индипендънт".

И макар тази разлика да остане почти недоловима за хората, тя би могла да има значение за редица ежедневни дейности като GPS навигацията - ще увеличи точността от няколко метра разлика до няколко сантиметра, за електрическата мрежа, за компютризираната финансова дейност и др. Поради това, че новият часовник ще използва различен начин за измерване на времето, може да промени, макар и с минивана разлика, продължителността секундите, минутите и часовете.

Начинът, по който измерваме времето, все още е базиран на принципа на махалото, само че атомният часовник измерва естественото движение напред-назад на атома на химическия елемент цезий. От 1967 г. Международната система за единиците определя секундата като времето, което преминава по време на 9 192 631 770 цикъла на микровълновия сигнал, произведен от това движение.

Въпреки това обаче също както при часовника с махало, могат да се появят грешки, които да забавят или да забързат движението на атома с до 1 наносекунда на всеки 30 дни. Новият часовник ще използва за измерването на времето друг химичен елемент - стронций. Неговото "тиктакане" е много по-бързо от това при часовника с цезий. Освен това учените ще си служат с оптичната, а не с микровълновата част от спектъра. Ако 1 сек се определя на базата на стронция, еквивалентът й би бил 429 000 млрд. цикъла на атома. Този метод за изчисляване на дължината на 1 сек намалява възможността за грешка до по-малко от 0,2 наносекунди за 25 дни, посочват учените.

Според д-р Кристиан Гребинг от Националния метеорологичен институт в Германия, който е участвал в изготвянето на проекта за часовника, това е крайъгълен камък по отношение на практическото прилагане на оптичните часовници. Този вид използват лазери, за да наблюдават поведението на атомите или йоните в изолирана вакуумна среда и са познати на науката от известно време. Съществуват обаче редица трудности при тяхното използване заради сложното им устройство и практиката да спират да работят. Според д-р Гребинг методът за измерване на време, който са създали, може да проработи, но промяната на дефиницията за продължителност на секундата трябва да се забави поне с още 10 г.

В това време учените ще могат да установят кои оптични часовници работят най-точно. В други версии на този вид часовници се използват различни химични елементи като алуминия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай