Учени откриха ключ към удължаване на живота

Учени откриха ключ към удължаване на живота | StandartNews.com

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис идентифицираха възпрепятстващ скъсяването на теломерите механизъм на действие на ензима теломераза, съобщи Лента.

Теломените са окончанията на хромозомите. Те предотвратяват загубата на гени при процеса митоза, при който генетичният материал на майчината клетка се разпределя равномерно в две дъщерни клетки. Когато теломерите станат прекалено къси, клетките стареят и умират.

Ензимът теломераза възстановява теломерите, но прекалената му активност допринася за поява на рак, при който злокачествените клетки на практика стават безсмъртни.

В рамките на изследването е използвано ресничестото едноклетъчно Tetrahymena thermophila. С помощта на криоелектронен микроскоп учените са разкрили структурата на ензима.

Теломеразата съдържа особен клас протеини, известни като обратна транскриптаза или ревертаза. Вместо да копира участъци от ДНК в РНК, обратна транскриптаза използва РНК, за да създаде ДНК. Учените открили голяма, неизследвана досега област в ревертаза и я кръстили TRAP. Тя играе решаваща роля за добавянето на малки фрагменти ДНК в окончанията на хромозомите. При това взаимодейства с друга област, кръстена TEN, чиито мутации нарушават активността на ензима.

Учените смятат, че опознаването на структурата му ще намери приложение в борбата с раковите болести. За да може раковите клетки да продължат да се репродуцират, трябва ензимът теломераза да е активен. Следователно ще е от полза да се знае как активността му да бъде потисната. Получените резултати доближават учените до постигането на тази цел, като разкриват кои негови части да бъдат взети за мишена.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай