21:15 ч.

05.06.18

1 мин.

0

2

0
СУ ще прави биогаз от слама

Третият по големина европейски концерн чака изследванията на наши учени


Осем нови проекта за научни центрове ще бъдат финансирани с пари от Европа. Това са така наречените центрове по компетентност, чиито продукти не само трябва да получат патенти, а и да бъдат внедрени в практиката.


Няколко факултета на Софийския университет и три института на БАН ще се опитат да проследят замърсяванията в отпадните води и в твърдите отпадъци. Всички данни за това ще бъдат качени на електронни карти в облак, който ще бъде достъпен за всеки. Друга задача на центъра, чиято стойност е над 23 милиона евро, е да извлича ценни материали от твърдите промишлени отпадъци и отпадните води. Учените от Софийския университет обещаха, че благодарение на това ще бъде извличано и гориво от малките пречиствателни станции, които имат съвсем минимално количество утайка, както и ще се правди биогаз от слама.


Факултетите по биология и химия на Софийския университет, заедно с Института по органична химия на БАН, пък са поели ангажимента да извличат полезни вещества от билки. Това ще намери приложение в медицината, козметиката и хранителните добавки. "Надяваме се на интерес от български фирми, както и от чужди компании, включително холандската "Юниливър". В нея в последните години заминаха да работят много българи, завършили у нас, и с тях участваме в редица други проекти, заяви акад. Петър Кралчевски, декан на Факултета по химия и фармация.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:17 · 08.06.2018
тъпата рeдакторка пак сe изцeпи - "правди" биогаз
правди??????
или кривди????
или олигофрeния????
Камуфлаж · 07:29 · 06.06.2018
Без друго половината факултет работи за униливър. Като с частните болници вградени в държавни.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент