Странностите на великите учени

Странностите на великите учени | StandartNews.com

Макар да не мислиш за Томас Едисън, когато си включваш лампата в антрето, или за Тесла, когато използваш всичките си домакински уреди, днес трудно би живял без техните идеи. Ако имаш основно образование, няма как да не си използвал два пъти теоремата на Нютон или да не си прочел, че човека и маймуната са си роднини според Дарвин. Притеснен за оценки, тогава едва ли си се интересувал какви са ги вършели тези всезнайковци на твоите години.

Нека кажем само, че никой учител не би пожелал да има Томас Едисън в класната си стая, както и че Нютон определено не е бил детето на годината. Ето кои са най-големите странности на великите учени.

Нютон искал да подпали доведения си баща

Смятате ли, че философският камък е Хари-Потърова измислица? Защото Нютон мисли друго.
След смъртта му през 1727 са намерени купчина от записки, които били отбелязани като "негодни за публикуване". В тях надълго се говори за Философския камък, който имал способността да превърне оловото в злато, а то от своя страна да служи за еликсир на живота. Там били и предсказанията му за края на света - според него щял да се случи около 2060. През 2016 това не звучи добре, колкото и негодни да са записките.
Впрочем Нютон си водел разпалено списъци за какво ли не. Имал и такъв, в който описал всичките си грехове, извършени преди да навърши 19. Един от тях бил заплаха към родителите му - да ги подпали през нощта докато спят, с цялата им покъщнина. Всъщност е разбираемо. Исак имал доведен баща, който поискал ръката на майка му, но ако може без сина й. Затова още тригодишен бил оставен на баба си.В късните си години имал силно нервно разстройство и хората го разпознавали по ексцентричното му поведение. Но може би не е било по негова вина. През 1979 са правени изследвания от косата му, а те показали, че в нея имало огромно количество живак. Вероятно остатък от всички алхимични експерименти. Наличието на голямо количество от него може да докара човек до лудост.

Дарвин криел теорията си за еволюцията

Когато Дарвин приключил петгодишното си околосветско пътуване през 1836, за спомен си носел безценна информация. Тя била в състояние да докаже всичко около теорията му за еволюцията и естествения подбор. Въпреки това имало нещо, което го спирало. Дори за 19-и век идеите му изглеждали твърде радикални - в абсолютно противоречие с църквата и
обществото. Не бил сигурен, че някой въобще ще го вземе насериозно. Така ученият решил да си трае и прибрал всичко за около двайсетина години.
До 1858. Тогава бил принуден да ги извади на бял свят. В противен случай английски естествоизпитател, Алфред Ръсел Уолъс, щял да публикува подобна на неговата концепция.
Още на следващата година излязъл "Произходът на видовете".
А най-интересното е, че преди пътуването си, без да знае, че ще преобърне религията с краката нагоре, Дарвин избрал да учи теология. "Тогава не се съмнявах в стриктното и буквално значение на всяка дума в Библията", пише той. Вярата му в Бог била разклатена едва когато видял че робството цари навсякъде по света, а по време на пътуванията, три от децата му се споминали. Въпреки това той никога не се е самоопределял като атеист, по-скоро се считал за агностик.
След завръщането си Дарвин започнал да страда от хронични заболявания - изтощение, екзема и пристъпи на гадене, главоболие и сърцебиене, които продължили до края на живота му.

Никола Тесла мразел парите

Още с раждането си Тесла показал с какво ще се занимава, когато порасне. Появил се на бял свят по време на нечовешка гръмотевична буря. Акушерката в родилното разчела това като лоша поличба и казала, че ще бъде "дете на мрака". Майка му обаче, вероятно оскърбена от подобно твърдение, веднага отвърнала: "Не. Ще бъде дете на светлината". Била е права - детето й се е превърнало в истински Прометей.
Освен всичко, изобретателят на променливия ток бил забележителен природозащитник.
Притеснявал се, че хората използват ресурсите на планетата твърде бързо и затова се застъпвал за възобновяемите горива. Изследвал различни методи за използване на естествена енергия от земята и небето, за да сведе до минимум човешкото въздействие върху изкопаеми и изразходването на гориво. Впрочем, Тесла дори успял да създаде изкуствена мълния в
собствената си лаборатория.
Като хуманист, ученият вярвал в подобряването на човешкия живот извън всички финансови
облаги. Затова въпреки всичките си изобретения, той умира в бедност.

Томас Едисън предложил брак с морзова азбука

Томас Едисън е абсолютен рекордьор по притежание на патенти в историята на научния свят - общо 1093. Въпреки това, като ученик никак не го бивало, защото макар и любознателен, вниманието му винаги било отнесено някъде. Учителите били безпомощни с него и казали на майка му, че съзнанието му е константно размътено. Тя толкова се ядосала, че го спряла от училище, за да му стегне юздите. По-късно Едисън разказва, че в лицето на майка си е имал учител, който не бивало да разочарова.
Когато бил на 9, тя му подарила книжка с лесни примери за домашни химични опити.
Съдържанието така го завладяло, че приложил всичко написано. На 10 си направил собствена лаборатория в мазето. Баща му го подкупвал с пари само за да излезе оттам и да прочете някоя книга. Едисън приемал предложението, но със стотинките си купувал нови химични продукти.
Надписвал всички шишенца с имена "отрова", за да бъде сигурен, че никой няма да му ги пипа.
На 12 започнал да оглушава. Твърди се, че експериментите му били виновни затова. Всъщност той самия го считал за преимущество, тъй като можел да се съсредоточи по-добре в работата си.
След смъртта на първата си жена, Едисън се влюбил в 20-годишната Мина Милер. Полуглух, с перманентно опулени очи, лош дъх и забележителен пърхот, той се приближавал възможно най-близко до лицето на момичето, за да чуе думите й. След това двамата започнали да си пишат бележки с морзова азбука, за да може родителите й да не разбират какво си говорят на масата. Един ден Едисън я попитал: "
.-- --- ..- .-.. -.. -.-- --- ..- -- .-".
А Мина отвърнала:
"-.-- . ...".
И се оженили.

Айнщайн не носел чорапи, но учел висша математика на 12

Откакто от Обсерваторията по слънчеви затъмнения го обявиха за гений през 1919, сякаш не можем да се наситим на този човек. Всички разпознаваме Айнщайн по лудите му бели коси и знаем, че е свирил на цигулка, докато е разбивал всички представи за физика. Той самият обаче бил щастлив от три факта за себе си - че не носел чорапи, че избягал от военната служба и че бил моряк за известно време.
За цигулката била виновна майка му. Още от 6-годишен го подгонила с уроците. Но като всяко нормално хлапе, на малкия Айнщайн му било изключително досадно. На 13 обаче чул Моцарт за първи път и така се разцигучил, че не спрял до края на живота си. А колкото до краката, казал, че не разбира за какво са му на човек хем обувки, хем чорапи, като само едното може да свърши работа.
Няма как да не сте чували оправданието на всички слаби ученици: "Той и Айнщайн не е бил добър в училище". Забравете го, защото това е откровена измислица. Понеже много обичаме да популяризираме иронични факти за известни хора, се създават легенди като тази - че геният на физиката се борел с математиката и едва си взел изпитите за влизане в университет. Нека кажем истината - Айнщайн е превъзхождал съучениците си по физика и математика още от влизането си в класната стая и е учел висша математика едва на 12! Освен това знаел всички гръцки спрежения и латински склонения. Та, как се е стигнало до идеята за слабия математик?
Изследователи мислят, че това се дължи на факта, че по времето му в училище, са се сменяли скалите за оценки и шестицата станала на двойка. По-неопитните биографи обаче не са го разчели правилно и са си казали "оооохо!".

Стивън Хокинг пише книги за деца

Дори и да не сте от най-големите фенове на физиката (за което ви разбираме), със сигурност сте чували името Стивън Хокинг. Когато някой каже "жив гений", има голяма вероятност да става дума за него. Да, но от Нобеловите награди още не са на това мнение - никога не му е връчвана престижната статуетка. Явно за онези, които ги разпределят, не е достатъчно да докажеш теорията за Големия взрив, да изчислиш максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, математически да докажеш, че Вселената няма граници, но има краен размер в пространство-времето и прочие открития.
Той признава, че наистина е имал слаби оценки в училище, но всички могли да усетят гениалността му, затова прякора му бил "Айнщайн". Баща му обаче имал най-амбициозните планове за него и го карал да запише медицина в Оксфорд. Въпреки интереса му към математиката и науката, Хокинг намирал биологията за ужасна скука. Затова стигнали до компромисен вариант - физика. Още преди да бъде диагностициран със страшната болест Амиотрофичната латерална склероза, той не бил от най-атлетичните младежи. Затова му намерили работа като "бригадир" по гребане. По това време този спорт бил най-уважавания в Оксфорд, затова си спечелил огромна слава на елитен спортист. Но пък зарязал ученето и експериментите си, което не било добре за човек, който тръгва да прави физични открития за Космоса. Малко преди да се дипломира, лошите симптоми се появили и лекарите му давали да доживее най-много до 21.
Нещо, което малко хора знаят обаче е, че заедно с дъщеря си, той е автор на детски роман - "Тайният ключ на Джордж за Вселената". Има я дори преведена на български.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай