Роботи ще копаят руда от астероиди

Роботи ще копаят руда от астероиди | StandartNews.com

Преди година американският президент Барак Обама одобри мерки, които дават свобода на частни компании да копаят по астероиди и да имат собственост върху всичко, което успеят да добият от скалите в Космоса. Само преди месец пък Люксембург обяви своя проект Prospector-X, който планира да пусне в орбита совалка с иновативни добиващи технологии, за да бъдат тествани.

И това са само част от страните по целия свят, които мислят доста усилено в посока добив на различни полезни изкопаеми от преминаващи покрай Земята астероиди.

Организацията за космически изследвания обяви, че е осигурила финансиране на стартъпа Made in Space, който ще развива технологии, превръщащи прелитащите наблизо астероиди в управляеми "кораби", съобщава Space.com. Дали това ще стане реалност, ще се разбере след 9 месеца, когато се планира първият тест на иновацията.

Крайната цел на Made in Space е да улесни добивните проекти върху астероиди, като ги приближава до Земята. Пренасочването на космическите обекти ще ги прави по-лесно достъпни за повече компании, като същевременно може да се работи в посока и прехвърляне на конкретни видове дейности директно в космоса, с цел по-ефективно производство.

Проектът носи името Reconstitutuing Asteroids into Mechanical Automate (RAMA) и чрез него Made in Space ще пусне в орбита роботизирани космически кораби, които ще кацат върху прелитащите астероиди. Тези кораби ще могат автомативно да започнат да добиват ресурси от скалите и да построяват различни системи от тях като двигателни и навигационни, които, естествено, няма да бъдат изключително функционални, а по-скоро примитивни. С тези системи на място астероидите ще бъдат насочвани към Земята, от където чрез една минна станция може по-лесно да се почне добив на ресурси.

RAMA е дългосрочен проект, на който ще му трябват поне две десетилетия, за да се развие и имплементира напълно. За това време други минни компании може вече да са започнали да добиват ресурси от астероиди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай