21:05 ч.

09.10.17

1 мин.

0

2

0

Поведенчески теории печелят Нобела за икономика

от редактор |

Поведенчески теории печелят Нобела за икономика

Наградата за икономически науки на Шведската банка по името на Алфред Нобел се присъжда на американския икономист Ричард Талър за приноса му в развитието на бихейвиористичната икономика, съобщиха от Шведската академия на науките.


„Приносът на Ричард Талър построи мост между икономическите и психологическите анализи на индивидуалното взимане на решения. Неговите емпирични открития и теоретични прозрения спомогнаха за създаването на новото и бързо разширяващо се поле на бихейвиористичната икономика, която има дълбоко влияние върху много области на икономическите изследвания и политики", се казва в текста на Академията.


Бихейвиористичната икономика използва когнитивни и емоционални фактори в разбирането на икономическите решения, както на отделните индивиди, така и на институциите с икономически функции Шведската академия посочва, че с трудовете си Талър обединява психологически реалистични предположения в анализи на икономическото взимане на решения.


„Изследвайки последствията от ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол, той показва как тези човешки качества систематично се отразяват върху индивидуалните решения, както и върху последствията за пазара", се казва още в съобщението.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:24 · 15.10.2017
Американците се провалиха отвсякъде с техния нео-либерализъм,който е един балон с въздух и се чудят как да заметат провала си с измислени 'поведенчески теории"...Очевидно цялата система е тотално корумпирана след като тези мошеници продължават да си лансират бездарните теории.
Потребител · 06:44 · 10.10.2017
Използваитe българската дума ПОВЕДЕНИЕ!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент