14:30 ч.

22.07.18

2 мин.

0

0

0

Повърхността на Марс се променила след силна пясъчна буря

от редактори |

Повърхността на Марс се променила след силна пясъчна буря

Илюстрация: НАСА


Видео на НАСА, заснето в последните дни, показа удивителната промяна на Марс, настъпила на повърхността на планетата, заради все още бушуващата пясъчна буря, съобщава "Дейли мейл". Образите са заснети от космическия апарат Марс Реконисъс Орбитър, който за пръв път забеляза зараждането на стихията на 1 юни.


Пясъчните бури, които обвиват цялата планета се появяват в цикъл от шест до осем земни години, което се равнява на три до четири марсиански години.


Астрономите все още спорят по въпроса как и защо се формират тези стихии и се надяват да научат повече за този феномен като проучат данните от новата буря. Любителите астрономи могат да наблюдават Червената планета от Земята с обикновени телескопи. Заради пясъка, който напълно е обгърнал Марс и близостта на планетата до Земята, тя може да се види изключително ясно.


„Бурята е напълно видима от Земята. Тя се разразява бързо и често обвива голяма част от планетата и така прикрива детайлите на повърхността", заяви д-р Робърт Мейси, заместник - изпълнителен директор на британското Кралско астрономическо общество.


„Сега е най-подходящият момент да наблюдавате Марс, тъй като планетата е разположена най-близо до Земята", допълва ученият.


Учените от НАСА забелязаха заформящата се пясъчна буря на Марс на 1 юни. Към момента стихията продължава да вилнее на Червената планета, като значително затруднява работата на марсохода „Опортюнити", изпратен да проучва четвъртата планета от Слънчевата система. Роувърът се захранва от слънчеви панели, но заради ниската видимост неговите батерии трябваше да бъдат изключени, за да се пести енергия. Според астрономите пясъчната буря на Марс вероятно ще приключи през септември и „Опортюнити" ще може отново да продължи с изследователската си работа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент