Полските "вампири" жертва на холера

Полските "вампири" жертва на холера | StandartNews.com

Местните смятали, че могат да се върнат от света на мъртвите

Полски учени установиха произхода на "вампирите", погребани по необичаен начин в северозападната част на страната - със сърпове на шията и камъни, набити в гърлото. Оказало се, че това са местни жители, а не пришълци от други места, но най-важното: първи жертви на епидемия, чиято странна смърт породила подозрения, съобщи научното сп. "Плос уан".

Археолозите изследвали погребения на "вампири", особено разпространени в Северозападна Полша през XVII-XVIII век. На селското гробище Дравско учените открили 6 аномални погребения сред сто обикновени. За да установят произхода на вампиризма, доктор Лесли Грегорика и нейните колеги анализирали съотношението на изотопите на стронция в зъбния емайл на 60 погребани в местните гробища, след което го сравнили с аналогичния показател при местната фауна. Авторите на изследването предполагат, че хората са били погребвани като вампири заради епидемиите от холера, често срещани в Източна Европа през XVII век. Поляците се страхували, че първите жертви на инфекциозната болест могат да се върнат от света на мъртвите като вампири.

"По онова време хората не са знаели как се разпространява болестта. Поради това епидемиите са получавали свръхестествено, а не научно обяснение - например хората са били обвинявани, че са вампири", казва доктор Грегорика.

България е осеяна с подобни погребения

Като част от източноевропейското етническо пространство и в България поверията за вампирите са били широко разпространени. Практиката да се промушва тялото на наречения за вампир покойник с остър железен предмет или дървен кол е съществувала до края на ХIХ век. Предпочитаното дърво, за което се е смятало, че има особено силно магическо въздействие, е трепетликата. А че става дума за едно древно поверие говорят откритите "вампирски" погребения през последните години. Най-много нашумя по световните медии това в Созопол през 2014 г., за което съществува хипотезатаq че е на българския средновековен пират Кривич. Подобни погребания бяха открити в Перперикон, както и при разкопките в Асеновград и Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай