Пандите могат да изчезнат като вид

Пандите могат да изчезнат като вид  | StandartNews.com

Пандите могат да изчезнат като вид заради любимата си храна - бамбука, който дразни червата им и засяга плодовитостта им, съобщават в. "Дейли мирър" и БТА.

Изданието се позовава на проучването на екипа на проф. Ашли Джонсън от университета в Мисури. Учените проследили хранителния режим на две гигантски панди в зоологическата градина на Мемфис - Ле Ле и Я Я.

Животните били наблюдавани от 2003 година и било установено колко време отделят при храненето си с бамбукови стъбла и листа. Оказало се, че пандите посвещавали на храненето си с бамбукови листа по-малко от 1 процент от времето си през зимата и пролетта. Но през месец август, когато преобладават мукоидите в тези растения, отделеното време нараствало на 60 процента.

Всяко лято тези животни променят хранителния си режим, като преминават от консумацията на стъбла към тази на листа от бамбука.

През това време на годината, когато женските панди забременяват, храносмилането им силно се затруднява. Начинът им на хранене предизвиква вътрешна реакция на организма вследствие на дразненето на червата от мукоидите.

Тази желатинеста маса преминава през храносмилателната им система по един болезнен начин. Този процес е свързан и с трудното забременяване на женските панди, установили учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай