08:30 ч.

14.04.17

2 мин.

0

1

0

Откриха условия за живот на спътник на Сатурн

от редактор Росана Манева |

Откриха условия за живот на спътник на Сатурн
Снимка: nasa.gov

Учени от НАСА откриха условия необходими за появата на живот на спътник на Сатурн. Откритието прави Енцелад единственото място освен Земята, на което са открити доказателства за евентуален енергиен източник на живот.


Космическият апарат „Касини" (Cassini), който обикаля около Сатурн, е открил водород на една от луните му – Енцелад (Enceladus), съобщи НАСА (NASA) на пресконференция.


През 2010 г. апаратът засне високи стълбове от газ и ледени частици на повърхността на спътника. Сега обаче вече е доказано, че в тях има водород.


Пробите, взети от „Касини", показват, че тези стълбове съдържат 98% вода, 1% водород, а останалото е смесица от различни молекули, вкл. въглероден диоксид, амоняк и метан.


Енцелад е прекалено малък, за да може да задържи водорода, затова учените смятат, че той идва от вътрешността на спътника. Според тях този газ се получава при хидротермална активност на дъното на океан под повърхността на спътника.


Наличието на големи количества водород в океана на Енцелад означава, че микробите, ако такива съществуват там, могат да го използват заедно с въглеродния диоксид във водата, за да добият енергия. Тази химическа реакция, позната като метаногенезис, е в основата живота на Земята.


За живота, какъвто го познаваме, са нужни три основни елемента – течна вода, източник на енергия за обмяна на веществата и правилните химически елементи – основно въглерод, водород, азот, кислород и фосфор или сяра. Новите открития на „Касини" показват, че на Енцелад има почти всички от тях. Засега няма доказателства за наличието само на фосфор или сяра. Учените обаче предполагат, че ги има, защото смятат, че скалистото ядро на луната по химически състав е подобно на метеоритите, които съдържат и двата елемента.


Същевременно беше съобщено, че космическия телескоп „Хъбъл" (Hubble) е заснел вероятен подобен стълб, изригващ на повърхността на луната на Юпитер – Европа, пише bTV. Той е бил с височина около 100 км. През 2014 г. телескопът засне следи от подобно явление, но два пъти по-малко.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

К2 · 06:25 · 15.04.2017
Само да не пускат там наште бизнесмени, че за нула време ще бетонират всичко
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент