Откриха пътека на динозаври на 100 млн години

Откриха пътека на динозаври на 100 млн години  | StandartNews.com

Палеонтолози са открили пътека на динозаври от преди 100 милиона години в североизточната част на провинция Британска Колумбия, Канада, съобщава Canada News.

Пътеката била в близост до езерото Уилистън, което е на 1500 километра от най-големия мегаполис на провинцията - Ванкувър.

Независимо от възрастта на пътеката по нея отчетливо личат различни следи на отдавна измрели животни, запечатани в камъните и скалите. По този път редовно са минавали 20 различни видове животни.

По думите на специалиста от палеонтологическия център на Британска Колумбия Рич Маккри по пътеката са се съхранили стотици отпечатъци на доисторически животни. Видимата част на "магистралата на динозаврите" е равнана три футболни игрища, а нейната възраст е оценена на 115-117 милиона години.

"Ние търсим няколкостотин отпечатъка. Ако успеем да задържим плътността и разширим обсега си с още 1000 кв метра, вероятно ще намерим хиляди доказателства", разказваМаккри пред CBC News.

Канадските палеонтолози оценяват високо научния потенциал на новата находка за изследването на измрелите преди милиони години животни. Това е най-голямата динозавърска пътека, откривана някога в света и тя може да се превърне и в туристическа атракция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай