Откриха най-старата християнска църква на тропиците

Откриха най-старата християнска църква на тропиците | StandartNews.com

Откриха една от най-старите църкви. Археолози датираха църква в Кабо Верде от 1470 г. Това е вероятно най-старата европейска сграда в тропиците, съобщава Дарик, позовавайки се на Artprice.

Религиозният храм е построен на остров Сантяго в града Сидади - първата местна столица на португалците. Археолози от университета в Кеймбридж под ръководството на Кристофър Евънс и Мери Серънсън са открили фундамента на църквата Nossa Senhora de Conceicao с дължина 12 м., издигната от камък.

Учените установили, че около 1500 г. църквата е заменена от по-голям храм, в който разкопките вече са приключили. Керамични плочки, шарени плочки от 17 век от Лисабон и парчета португалски фаянс са сред находките от обекта. Археолозите са попаднали и на немски каменни изделия, китайски порцелан и западноафрикански глинени саксии.

Под пода на църквата са погребани около 1000 души, открили учените, като по тях провели изследвания, за да установят детайли за тогавашното население на областта. Оказва се, че част от него било европейско, а сред представителите на чуждестранни народи някои били приели християнството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай