Огнената маймуна - очаквайте неочакваното

Огнената маймуна - очаквайте неочакваното | StandartNews.com

От 8 февруари навлизаме в Годината на маймуната по Лунния календар

Според китайския календар 2016 година ще премине под знака на Годината на червената огнена маймуна. Тя настъпва на 8 февруари и ще продължи до 27 януари 2017, припомня БНТ. Комбинацията между елемента огън и знака на Маймуната води до много промени във всички сфери на живота, така че накратко – очаквайте неочакваното.

Двойнствеността е характерна за хората, родени в Година на маймуната – деветият знак от китайския зодиак. Числото 9 се свързва с амбиция и активност. Маймуните са весели, енергични, уверени и гъвкави, но могат да бъдат и арогантни, коварни и неспокойни. В сравнение с отиващата си Година на овцата – животно, смятано от мнозинството китайци за покорно и пасивно, маймуната е считана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца в Годината на маймуната.

Животните в китайския зодиак всяка година се свързват с опозицията между ин и ян и един от петте елемента – метал, огън, дърво, земя и вода. Според китайския лунен календар настоящата Година на маймуната ще бъде подвластна на огъня и метала.

Годината на маймуната е 4713-та в китайското летоброене. То води началото си от митологията. Легендата разказва за дивия звяр Ниен, който се явявал в края на всяка година – нападал и убивал селяните. Хората се страхували. Събирали се на големи групи и с много шум, викове, червени предмети и ярки светлини успявали да го прогонят.

Така се зародили символите и елементите на празненствата – фенери, червени пликове, танц на дракона, искрящите фойерверки.

Празниците започват в навечерието на новата година и продължават 15 дни. На петия ден от небето слизат Боговете, които носят щастие и благополучие. На този ден, както и в края на фестивала, навсякъде – по улици и площади, ще видите танцуващи дракони, които символизират страшното чудовище от митологията. В последния ден на тържествата е Фестивалът на фенерите. С фенери са окичени всички улици, а на тях често има пожелания и шеговити стихове и картини.

Обичайните подаръци за Лунната нова година са красиви червени пликове, пълни с пари. Те се наричат "hong bao", но се дават само на децата и на несемейните, които не работят. Червеният цвят в китайската култура означава късмет, благополучие, изобилие. Затова се използва за украса при различни празници.

И в източната традиция вечерята в новогодишната нощ е най-тържествената. Тя включва традиционни ястия. На нея се събира цялото семейство. По празниците хората си гостуват, за да се повеселят с роднини и приятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай