19:15 ч.

03.10.17

2 мин.

0

0

0

Нобел за физика за гравитационните вълни на Айнщайн

от редактор |

Нобел за физика за гравитационните вълни на Айнщайн

Американските учени Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн печелят Нобеловата награда за физика за приноса си с проучването на гравитационните вълни, предсказани от Алберт Айнщайн.


"Това е нещо напълно различно и ново, което отваря вратите към невиждани светове", обяви Нобеловият комитет във вторник. "Съкровище от открития очакват хората, които успеят да уловят вълните и да интерпретират посланието им", се посочва в аргументите.


Вайс, който получава половината награда, работи в Масачузетския технологичен институт. Кип Торн и Бари Бариш, които си поделят другата половина - в Калтех. И тримата участват в Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory).


За пръв път на 14 септември 2015 г. са наблюдавани гравитационните вълни, предизвикани от сблъсък между две черни дупки и пътували 1.3 млрд. години преди да бъдат уловени от детектора на обсерваторията LIGO. Макар сигналът да е бил изключително слаб, когато е бил уловен на Земята, той е бил обещаващо начало за революция в астрофизиката, посочват от Нобеловия комитет. Гравитационните вълни са напълно нов начин за наблюдение на повечето значими случки в Космоса, се допълва в съобщението.


Тримата учени работят върху темата от десетилетие. Вайс още в средата на 70-те години е анализирал възможни източници на фонов шум, които биха могли да изкривят изследването. Целта е била игнорирането им. Той също така е участвал в конструирането на лазерния интерферометър на обсерваторията, който уловил гравитационните вълни. Бариш и Торн са фактически главните създатели на самата обсерватория.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент