Наследникът на Стив Джобс

Наследникът на Стив Джобс | StandartNews.com

Горд съм, че съм гей, казва Тим Кук - най-успешният бизнесмен в света

Няколко месеца преди смъртта на Стив Джобс технологичният гигант Apple, оценен на 145,3 милиарда долара според списаниe "Форбс", има нов изпълнителен директор - Тим Кук. Четири години по-късно той се оказа достоен наследник на основателя на иновативната компания, като фискалната 2015-а е най-успешната за Apple изобщо. Най-вече благодарение на огромните продажби на iPhone 6 и 6s - 48 милиона броя от които са продадени само през последните 160 дни. Кук е еднакво дързък - и в бизнеса, и в личния си живот. Фокусирането му върху изключително конкурентния китайски пазар даде плодове. Скокът в общите продажби на продуктите на Apple в страната е 99%, което доведе до изпълняващия се в момента план броят на фирмените им магазини да нарасне от 25 до 40 до средата на 2016-та. През октомври на 2015-а Кук направи публично съобщение: "Горд съм, че съм гей. И смятам, че това е един от най-велики дарове, дадени ми от Бог". Всъщност той е най-успешният хомосексуален бизнесмен в света.

Кук е роден в градчето Робъртсдейл в Алабама на 1 ноември 1960 г. Взима бакалаварската си степен за индустриално инженерство от "Оубърн" и магистърска диплома от бизнес университета "Дюк". Кариерата му започва в компютърния гигант IBM, където остава 12 години до 1994 г. Следват ръководни постове в Intelligent Electronics и Compaq Computer Corporation. Напуска последната от тях само след 6 месеца. "5 минути след началото на първото ми интервю със Стив бях готов да хвърля разума и прагматизма на вятъра и да започна в Apple", разказва Кук през 2009 г. за списание "Форбс". "Най-значимото откритие в моя живот до сега е в резултат на единствено решение: да се присъединя към Apple", заявява той година по-късно на церемонията за дипломирането на випуск 2010 на своя Алма Матер.

От труден старт...

Кук започва в Apple през много нестабилен за компанията период. Тогава популярните iMac, iPod, iPhone и iPad дори не са съществували като идеи. Според него доста хора са се опитали да го разубедят с довода, че бъдещето на Apple не изглежда обещаващо. "Apple правеха Mac-ове, но продажбите им продължаваха да спадат и мнението, че тя скоро ще изчезне, беше особено популярно в технологичния бранш. Само няколко месеца преди да приема офертата за работа, Майкъл Дел, основател и изпълнителен директор на Dell Computers, беше попитан публично какво би направил, за да оправи Apple. Той отговори: "Ще я затворя и ще върна парите на инвеститорите"", разказва Кук на завършващите "Оубърн" през 2010 г.
Скоро след като Кук се качва на борда обаче, нещата започват да изглеждат по-добре за Apple. На позицията като директор-операции, Кук бива отговорен за всички видове продажби и операции по света, включително рекламна активност, услуги и поддръжка. Освен това, той е и шеф на Macintosh девизията на Apple и основна фигура в изграждането на стратегиите за разработване на нови продукти, връзки с доставчици и маркетинг. По-малко от година след назначаването на Кук, корпорацията започва да отбелязва приходи. Наистина драстична промяна от фискалната 1997 г., когато нетните загуби на Apple са от порядъка на милиард долара.

... към голям успех

Благодарение на изключителния си търговски нюх и лидерски умения, Кук е посочен от самия Стив Джобс за негов наследник като изпълнителен директор на компанията през август 2011 г. Джобс умира няколко месеца по-късно, през октомври, след дългогодишна битка с рака.
През май 2014 г. започва голямата експанзия на американската компания под ръководството на Тим Кук. Обявена е най-голямото придобиване от страна на Apple - сделката с Beats Music и Beats Electronics за 3 милиарда долара. Съоснователите на марката аудиоозвучаване, Д-р Дре и Джими Йовин, получават изпълнителни позиции в компанията. През юни същата година на Worldwide Developers Conference Кук обяви последната версия на iOS операционната система. Няколко месеца по-късно бяха показани за първи път и най-успешните продукти на компанията до сега: iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както и иновативния Apple Watch.
През ноември 2011 г. Кук влиза в класацията на списание "Форбс" за "Най-влиятелните хора на планетата". Според статия на "Ню Йорк таймс" от април 2012 г., той е и най-високоплатеният изпълнителен директор на публичните търговски компании. По информация на изданието, той прибира около 900 хиляди долара плюс няколко милиона долара годишно от други проекти и борсови бонуси. По груби сметки, годишните приходи на Тим Кук са от порядъка на 378 милиона долара.

Човекът зад позицията

През октомври 2014 г. Кук пише материал за Bloomberg Businessweek, в който потвърждава хомосексуалната си ориентацията. В него той казва: "Никога не съм отричал сексуалността си, но и никога не съм я признавал публично до сега.". Кук допълва, че думите на д-р Мартин Лутър Кинг-младши: "Най-важният въпрос в живота е какво правиш за другите" са го вдъхновили да обяви ориентацията си. Той решава да загърби личното си пространство, защото неговото съобщение е важна стъпка за човешките права и равноправието между хората. "Не се смятам за активист, но осъзнавам колко много съм получил заради нечия саможертва", пише той. "Ако това, че изпълнителния директор на Apple е гей, може да помогне на някой, който изпитва трудности с това кой е или с кого е, или да донесе комфорт на някой, който се чувства сам - или вдъхнови хората да се борят за своето равноправие, то си заслужава да се откажа от правото си на тайна."

Срещу него

Не всички по света одобряват Тим Кук. Не говорим за сексуална дискриминация или дори за различно мнение по въпроси като смъртта на настолния компютър или криптирането на информация, а за начина, по който той управлява една от най-големите технологични компании в света.
Според бизнес анализаторската фирма Global Equities Research, политиката на Кук довежда до "унищожаване на стойността на акциите на компанията, чрез неправилно използване на средствата и увеличаване на дълговете." Анализаторът Трип Шолдри стига до там да нарече Тим Кук "луд". "Той прави точно това, което Алберт Айнщайн е дефинирал като лудост - правенето на едно и също нещо отново и отново, очаквайки различни резултати.
Проблемът е в редовното разплащане на дивиденти, възобновено от Тим Кук през 2012 г. за първи път от близо 17 години под натиска на големи инвеститори като милиардера Карл Икан. От този момент при нарастване на акциите на Apple по борсовите индекси S&P 500 и Nasdaq, се извършва следното: преизкупуват се дялове и се плащат дивиденти. Последния път, когато това се е случило, е в края на януари, при нарастване с 7,1% на стойността на акциите за един ден. Тогава 110 милиарда долара са вложени в преизкупуване на дялове, а 43 милиарда - в изплащане на дивиденти, което пък съответно рязко е качило количеството дълг на компанията до 64 милиарда долара. "Очевидно, преизкупуването на акции и изплащането на дивиденти не работи", коментира Шолдри пред MarketWatch. "И въпреки това от Apple си мислят, че правейки едно и също нещо отново и отново, ще генерира различни резултати. Тази политика е пълен провал."
Анализаторът стига до там да сравни Тим Кук с Джон Скъли, изпълнителен директор на Apple от 1983 до 1993 г., който, според Шолдри, е бил един от основните "инструменти за унищожаването на Apple и изпаряването на купища пари". Той също залагал на тази политика на редовно изплащане на дивиденти до 1993 г., когато докарва компанията почти до банкрут. Според Шолдри, натискът върху Кук от страна на инвеститори като Икан ще доведе именно до такъв изход за мултимилиардната компания. Дали това ще се случи и дали експанзията на компанията в Китай ще бъде успешна, ще разберем до края на 2016-та година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай