Имаме максимум петима истински приятели

Имаме максимум петима истински приятели | StandartNews.com

Мнозина имат стотици и дори хиляди контакти в социалните мрежи, но австралийски учени установиха, че броят на истинските приятели не може да надхвърля пет, съобщи в. "Дейли мейл".

Екип от университета на Сидни твърди, че макар и хората да могат да образуват сложни общества, при приятелствата от най-близкия кръг има горна граница от петима души. Тази горна граница вероятно е непроменена от стотици хиляди години.

Макар и приятелите ни да са само петима, ние можем да се обграждаме с познати. Това означава, че винаги, когато добавяме нов човек в социалната си мрежа, той е малко по-далечен от хората в близкия кръг. Социалната мрежа може да достига до 132-а души, съобщава Дарик.

Учените са създали компютърни модели, с които са анализирали човешките социални мрежи и са ги сравнили с първобитните общества. Те обясняват, че от еволюционна гледна точка е било важно хората да имат малки групи от близки, когато са попадали в опасни ситуации. При наличието на такава група, не е била необходима близост с останалите от племето.

Броят на близките приятели се обуславя и от "неврологично ограничен капацитет за поддържане на дългосрочни стабилни отношения". Това означава, че мозъкът ни буквално не може да се справи с по-голям брой приятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай