Гледайте слънчевото затъмнение онлайн

Гледайте слънчевото затъмнение онлайн | StandartNews.com

Пълното слънчево затъмнение, което ще се случи днес, ще може да се наблюдава най-добре от Фарьорските острови и архипелага Шпицберген в северната част на Атлантическия океан. Ние от България също ще можем да му се насладим - чрез онлайн излъчването, предлагано от няколко световни обсерватории. 

Обсерваторията Slooh е изпратила специален екип с необходимата техника, който да заснеме пълното закриване на слънчевия диск от лунната сянка и да го излъчи по цял свят - безопасно за очите пред монитора. Тяхното излъчване започва в 10.30 ч. на ТОЗИ ЛИНК

Онлайн излъчване на слънчевото затъмнение са приготвили и от проекта Virtual Telescope.

Неколкочасовото явление ще се вижда частично под различен ъгъл от Европа, Северна Африка и Западна Азия. Гледано от България, сянката на Луната ще закрие 53-56% от Слънцето между 10.41 ч. и 11.49 ч. 

Излъчване по интернет подготви и планетариумът в Смолян. От 10.40 ч. можем да гледаме наживо българската гледна точка към небесния феномен тук:

 

Пълното слънчево затъмнение е доста рядко явление. От конкретно място на Земята то се случва средно на всеки 360 години - не всеки има късмета да бъде свидетел на такова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай