Доказаха теория на Айнщайн след 100 г.

Доказаха теория на Айнщайн след 100 г. | StandartNews.com

Американски учени обявиха, че са доказали предположение на Алберт Айнщайн от преди 100 години. Става въпрос за теорията за гравитационните вълни, които се образуват след сблъсък на космически тела.

Откакто Алберт Айнщайн предрече съществуването им преди век, специалисти се опитват да докажат деформации във време-пространството. Поради липса на напреднала технология обаче това десетилетия наред не е било възможно. През последните години обаче е била създадена Лазерната интерферометрична обсерваторията(LIGO) - проект, обединяващ 15 държави и 900 учени в експеримент за 1 милиард доклада, който търси признаци на явлението от 2002 г. насам. С помощта на новата технология екип от физици е успял да запише звук от сблъсъка на две черни дупки, намиращи се на милиарди светлинни години от Земята. Става въпрос за сблъсък от преди 1,3 млрд. години между две черни дупки с маса 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето. При сблъсъка е била отделена огромно количество енергия, която и до днес се разпространява във Вселената под формата на гравитационни вълни.

Смятам, че Айнщайн щеше да е много щастлив", заяви Габриела Гонзалес от Louisiana State University, която е говорител на LIGO.

"За първи път Вселената ни говори чрез гравитационни вълни. Досега бяхме глухи", заяви Дейвид Райце, изпълнителен директор на LIGO. Според експерти откритието е едно от най-важните научни постижения, сравними с откриването на структурата на ДНК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай