Житният режим на Дънов започва точно след пълнолуние

Житният режим на Дънов започва точно след пълнолуние | StandartNews.com

Биопшеница, преварена вода, ябълки, орехи и лимон са необходимите продукти за 10-дневния пост

Учителят Петър Дънов дава житния режим на учениците си преди 80 години. Тук не става дума за обикновена диета или пост, а за полезна схема с важни духовни послания. Затова промените по време и след режима са не само физически - отслабване, чистене, лекуване, но и психически.

Започва се винаги през февруари - никога през друг месец. Началото е от един до три дни след пълнолуние - продължава десет. Пълнолунието всяка година по това време се пада на различни дати. Когато е в края на месеца, режимът може да продължи и през март. Когато е в крайните дати - 27-28 февруари, то режимът трябва да започне в началото на февруари.

Защото това е месецът, в който природата още спи зимен сън. И ние трябва да пречистим физически и духовно организма си, за да можем да възприемем праната, която е в изобилие в началото на пролетта. Учителят неслучайно е избрал този период. През януари е все още много рано, а температурните условия често са доста сурови. Това би изтощило организма, а през март е вече късно в условията на умерения пояс.

Тази година Житната диета трябва да започне днес или утре. Докато се спазва, е необходимо да се пие много вода - до два литра на ден, топла, преварена. Не се препоръчва и минерална, защото е пренаситена с минерални соли.

Преди да стартирате

 Уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.

 Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само био или сортове, които не са подлагани на генна модификация. Това са лимец, динкел, спелта, емер и камут.

 Диетата не е подходяща за хора с непоносимост към глутен.

 Водата, която се използва за този режим, е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата.

Подготовка и продукти

Рано на първия ден казвате молитвата: "Господи, допусни ме в лечебницата на природата за десет дни". Всяка сутрин трябва да приготвите: 100 грама жито (съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота); 3 ябълки (за сърцето); 9 ореха (за мозъка); 3 лъжици мед (за кръвта) и лимон. Необходимо е плодовете да бъдат хубави и здрави.

Диетата

Житото се измива много добре от вечерта, слага се в добре затворен термос и се залива с вряла вода. Сутринта се изпива житената вода с добавен мед и лимон, половин-един час преди закуска. Водата не се пие, а се "дъвче", защото това е много питателна течност. Говорим за житената вода, получена от грухано жито.
(Тя може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система в рамките на 40 дни.)

Употребата на сурово жито - това е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, което обаче не се отнася за житния режим през февруари.

Житото може и да е леко подварено за минута. То трябва да е омекнало, дори малко разпукнато, но не преварено. Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на съответната част, останалите да остават в добре затворения термос, което запазва житото свежо и прясно. Ако се отсипе сутринта и стои на открито, то се окислява от въздуха и губи от своята хранителност.

При всяко от яденетата се изяждат съответната част от житото, една ябълка и три ореха с много дъвчене. Желателно е преди ядене да се изпиват поне по две водни чаши преварена вода с мед и лимон. Изключение прави сутрешната чаша от "житената вода".

Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара много трудно. Но само преварена и никога студена.

Някои особености за големи ентусиасти

По време на житния режим не се консумира сол, а лимонът е максимум един на ден. Медът не се разтваря във водата, а се взима с лъжичка - само една. Тя се слага на небцето, след което се отпива вода с няколко капки лимон, задържа се в устата, докато отмие меда. Преди да изядем ябълката, трябва да я подържим в ръка, да се свържем с нейната аура, да благодарим на дървото и на слънцето за нея. По време на поста черупките и обелките трябва да се събират, за да се заровят на чисто място сред природата след приключване на режима. Добре е през този период да спрете цигарите и алкохола за пълно пречистване. Постът ще ни бъде от полза само, ако е и в трите свята - физически, духовен и божествен.

На десетия ден на обяд се прави "ангелска супа". Тя се състои от литър и половина леко подсолена вода, три цели обелени картофа, няколко стръка нарязан магданоз, черен пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което идва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб.
Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете "лечебна криза", свързана с чувство на глад и главоболие. Те се превъзмогват с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Съкратете режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай