Здравен код: глухарче

Здравен код: глухарче | StandartNews.com

Пролетна салата с растението прави детокс и презарежда чакрите, разкриха лечители

Пролетта вече е задала невидима команда за пречистване и обнова на телата ни. Но как да влезем в сезонния биоенергиен ритъм. Отговор на този въпрос дават от Асоциация здравна алтернатива (АЗА), която е събрала най-удачните и лесни за изпълнение рецепти и медитативни практики.

На върха на априлската пирамида на здравето расте глухарчето. Малцина подозират, че неговите листенца, стебло и цветове крият неподозирана сила да подмладяват организма ни.

"Точно сега природата идва на помощ на неразумния човек с едно растение, което има всичко, от което се нуждаем. Това е негово величество глухарчето ( Taraxacum officinalis - от лат. ез.), което расте чак до август", споделят от Здравна алтернатива.

Болен ходи - лек гази

На първо място пролетта носи послание да изчистим къщите си, но това се отнася и за телата ни. Листата на глухарчето правят точно това. Те напомнят на вкус руколата, но са в пъти по-полезни. Извеждат натрупаните токсини и отрови, които сме погълнали през зимата. На първо място вълшебният сок на растението разтоварва химическата ни лаборатория - черния дроб. В него са се натрупали шлаките от всички противогрипни препарати и антибиотици, знайни и незнайни синтетични витамини, с които уж сме лекували и подсилвали през зимата. "Типичен за нашите ширини е омазнения (стеатозен) черен дроб. Освен с медикаментите той е трябвало да се справя с консумацията на тлъсти и пържени храни, полуфабрикати, съдържащи опасните трансмазнини, които се превръщат в утайки. Алкохолът също се пише на сметката на този орган, нищо, че главата ни е минала още на сутринта", коментират алтернативни лечители, цитирани от асоциацията.

Тук на помощ идва растението с жълти цветове. Листата му се отличават с остри връхчета и трапчив вкус. Именно горчивите вещества крият скрит кода да подпомогнат прочистването на черния дроб и жлъчката. В резултат се заздравява тена на лицето, а фигурата става по-вталена.

Чудна салата

Името на глухарчето идва от старогръцка дума, означаваща "възпаление на окото" (древните с него са лекували този проблем - б.а.). В света се срещат над 1000 вида, а в много народи то е познато и като жреческо цвете. Tо е изключително универсален помощник. Регулира кръвното налягане и лошия холестерол, бори се с анемията, препоръчва се при склонност към жлъчни и бъбречни камъни, подагра, ревматизъм и артрити. Използва се при кашлица, запек, екземи и какво ли още не.
При желание салатата от глухарче може да се смеси с настърган морков и други листни зеленчуци, както и растящата в момента детелина. Овкусяването задължително е с лимон и зехтин.
Може да се приготви чай със запарка на корени или цветове. Експертите тук препоръчват хора със стомашни язви да го пият след хранене, защото един от ефектите на растението е да усилва действието на задстомашната жлеза и да възбужда апетита. Всичко това обаче спомага за по-пълноценно усвояване на хранителните вещества, засилване на метаболизма и намаляването на излишните килограми.

Лъчисти бани

След измитането на шлаките от тялото сезонно се препоръчва използването на медитативната техника -"Лъчисти бани". "Погледнете цветовете на растението - те са жълти. С това Творецът ни подсказва, че глухарчето приоритетно ще действа на третия енергиен център (чакра), слънчевия сплит, който именно сега е изтощен", коментира Стефка Иванова от АЗА.

Според източната теория човешките енергийни центрове са седем на брой. Третият от долу на горе се намира под гръдната кост. Хората с дарбата да виждат човешката аура разкриват, че той свети в жълто. В прехода между сезоните обаче тази чакра страда от замърсяване и изтощение. За целта посветените препоръчват следната енергийна техника. Гледа се цветът на глухарчето, тъй като точно неговият жълт нюанс съответства на необходимата ни хроматична вибрация. Човек си представя как жълтото венче се завърта в слънчевия му сплит като малко слънце и изчиства натрупаните там страхове, стрес и проблеми. Успоредно с това го зарежда с нов импулс за живот. Медитативната визуализация трае около 3 минути, като трябва да бъде съпроводена с чувство на любов и благодарност към Вселената.

Синдромът на сезона

Следващата пролетна рецепта, която се препоръчва, идва от Североизточна България. Прабългарските жреци (колобрите) са оставили там невероятни ритуали с яйце за баене и други магични практики. Древните знаели, че както цялата природа се възражда към живот, това се случва и с човешкото тяло. Командата се дава от пролетното равноденствие. Пренастройването на телата ни обаче отключвало синдрома на пролетната умора.
"Обикновено се смята, че синдромът се предизвиква от липсата на витамини, а истинската причина е друга. А именно, че с повишаване на температурите организмът ни заделя сериозен ресурс за детоксикация и регенерация. Това води енергетиката ни до дисбаланс, виене на свят, хората с кръвното налягане имат проблеми, често се проявяват анемиите", коментират биолечители.

От селата в Добруджа идва една интересна рецепта. Прясно сурово яйце се измива хубаво и след това се залива със сока на 7-8 лимона. Оставя се в хладилника за около ден-два, докато черупката се разтопи. След това сместа се пасира. От нея всеки ден се взема по една супена лъжица. Рецептата чудо има вариант, в който "лимоненото яйце" после се слага в буркан с мед, в който се изсипва и една чаена чаша ситно смлени сурови ядки (микс или само орехи). По една лъжичка на ден е достатъчна за виталитет, бодрост и вдигане на имунния щит срещу болестите.
"Синдромът на пролетната умора, ако има такъв, се движи от амигдалата, намираща се в мозъка на всеки от нас. Там става създаването на хормона, от който тялото ни и най-вече психиката ни осъзнават и реализират усещането за ден и нощ, светло и тъмно, както и леки емоционални усещания, влюбване, симпатия, усещане за шоколад и подобни. Човек трябва само да се настрои, че предстои супергорещо лято и няма да чувства пролетната умора и отпадналост. Все пак говорим за човешкия организъм, който е еволюирал близо милиони години, специално мозъчната функция. Никой все още не знае неговите тайни и способности. Реално мозъкът на здрав човек, за да се види как функционира, е отварян два пъти, доколкото зная в Израел. Така например проф. Герц е установил центровете за студено, топло, слух, зрение и други сетивности", коментира здравният експерт, живеещ в Германия, Динко Троев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай