Странджанският Стоунхендж крие тайните на траките

"Стандарт" тръгва по стъпките на забравените чудеса

Странджанският Стоунхендж крие тайните на траките | StandartNews.com

София. Потънали в забрава и изчезнали от погледа ни старини и светини. Уникални природни творения, които смайват всеки, успял да се добере до тях. Рушащи се къщи паметници, за които четем в букварите. Има ги във всяко кътче на България. Забравени са, но чакат да бъдат преоткрити и това трябва да се случи, преди да стане прекалено късно. В поредица от публикации "Стандарт" ще разкаже за тези уникални забележителности като част от кампанията "Чудесата на България". 

Не само англичаните, но и Странджа си има своя Стоунхендж. всяка година на 2 май - летния Атанасовден, старите странджанлии ходят на поклонение в светилището на село Долно Ябълково. Местните вярват, че ако болен измие очите си с лековита вода, погледне към слънцето и отправи молитва към Бог, ще прогледне. Болките в кръста преминават, щом три пъти влезеш през цепнатините на камъка. Ако жена си отчупи камъче и го сложи в смълчана вода, а след това я изпие, ще се радва на рожба догодина. Всеки, минал през светилището, оставя паричка за здраве.

За него не се говори много, то е обвито в мистерията на миналите хилядолетия и почти тайно за непросветените туристи. Знаят го са само местните, които с респект разказват легендите за Марковия камък.
Нашите мегалитни паметници, подобни на тези в Кралството, съхраняват историята и тайните на траките.

Долмените Беглик Таш край Приморско и Големият камък (или Марков камък) край Долно Ябълково, са от времето на траките. За тази култура са характерни каменните светилища, соларните кръгове и гробници (долмени), свързани с религиозните практики на траките към Слънцето и мъртвите. Долмените са пръснати навсякъде из Странжда. Най-добре запазените са край селата Кирово, Белеврен, Граничар и Горно Ябълково.

Тракийското светилище, намиращо се на 3 км от с. Долно Ябълково, е свързано с култа към плодородието. Високият 8 метра камък е с уникална форма. В плоските скали са изсечени каменни ниши. Стълбичка води нагоре към върха на камъка. Гледан от западната част, мегалитът прилича на един от основните камъни на друго тракийско култово място край Приморско - Бегликташ. Най-отгоре върху Марковия камък са двете кладенчета, наречени очите на Бога.

В приказките се разказва, че в долмените живеели змейове, които крадели най-личните моми и ергени от селото. Предания от Възраждането пък свързват Крали Марко с мистериозното място. Когато минавал през Странджа на път за Истанбул, юнакът взел камъче и го метнал зад гърба си. То паднало на 3 метра и останало там завинаги. Хората го нарекли Марков камък. Странджа пази и стъпките на Крали Марко. А за една от скалните ниши, от която днес събират лековита вода, се знае, че била използвана от исполина за солница.

Друго предание гласи, че Света Богородица е изпуснала камъка. Божията майка искала да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол и понесла камъни в една престилка. Един от тях изтървала край Долно Ябълково. Сега на мястото ходят жени, които искат рожба, а Богородичният скален отломък лекува безплодие.

Странджа крие и още една мистерия - за египетска владетелка-божество, погребана в местността Мишкова нива в подножието на връх Градище край Малко Търново. Днес върху скалите е останало само полуразрушено от времето изображение на котешка глава. Но и то е достатъчно, за да разпалва въображението, че в гробницата на Бастет може би е заключен библейският кивот със скрижалите.

Изследователите са сглобили предполагаемия пъзел. Под най-високия връх в българската част на планината - Градище, е погребана египетската богиня Бастет, изобразявана с глава на котка и тяло на жена. Тялото й е положено в каменна пирамида, построена преди 10 хилядолетия. Гробницата е затрупана с тонове пръст и скални късове, за да се скрие, а хилядите роби, построили пирамидата, са изклани намясто докрак, за да не издадат тайната. В саркофага на Бастет са погребани огромни знания за Земята, Космоса и тайната за произхода на човечеството.

Богинята всъщност не е човек, а извънземно същество, дошло от далечна планета, а нейната гробница - Старгейт. Българските учени категорично отричат версията, обявявайки я за измислица. Чуждите изследователи обаче са на друго мнение и всяка година изминават хиляди километри, за да дойдат в Странджа с надеждата да разгадаят мистерията.


Още за мистерията с Бастет - на сайта bgchudesa.com


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай