Слънчева буря щяла да ни върне 3 века назад

Слънчева буря щяла да ни върне 3 века назад | StandartNews.com

През 2012 г. силна слънчева буря за малко е щяла да връхлети Земята и да наруши функционирането на електрическите мрежи, "връщайки днешната цивилизация в XVIII в.", съобщи Франс прес като цитира НАСА.

Бурята от 23 юли 2012 г. е била най-силната през последните 150 години, подчертават от НАСА. Ако слънчевото изригване бе станало една седмица по-рано, Земята щеше да е на предна линия и неминуемо щеше да бъде засегната, пояснява Даниъл Бейкър от Университета на Колорадо. Американската академия на науките смята, че такава буря би предизвикала щети с безпрецедентни размери. Възстановяването им би отнело години, а стойността им се изчислява на 2 трилиона долара.

Слънчевите бури могат да нарушат функционирането на електрическите мрежи и да прекъснат телекомуникациите, интернет, въздушния транспорт и работата на всяка друга система, захранвана с електричество.

Слънчевите бури възникват на повърхността на Слънцето, когато йонизирана плазма се изхвърля и се отправя с голяма скорост в Космоса.

Физикът Пийт Райли е на мнение, че съществува 12-процентен риск слънчева буря да удари Земята през следващите 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай