Паякът е в плен на силни страсти

Паякът е в плен на силни страсти | StandartNews.com

8 дни, 9 часа и 36 минути Слънцето "пътува" през съзвездието Скорпион

Домът му е в небесния Надир, от 16 май до 12 юни сме под знака му

"8 дена, 9 часа... и 36 минути" - правилно разбирате израза, ако си мислите, че по-долу в този текст ще става дума за нещо бавно, мудно и провлачено, без видима причина и без нещо съществено да се промени в края на процеса. Това ни казва нашият опит с богатството на лексиката на българския език. Използваме я - и толкова. Не търсим обяснение за произхода или смисъла на идиомите, които употребяваме. Няма да ви държа в напрежение и ще ви издам, че изразът има "зодиакален" произход, но и че не се наемам да проследя пътя, който е извървял, за да се установи като устойчиво словосъчетание в разговорния български език.

8 дена, 9 часа и 36 минути - точно толкова е реалната продължителност (измерена в земни дни, минути и секунди) на съзвездието Скорпион, през което преминава Слънцето по своя видим път по небосклона в рамките на една наша, земна година. А за да премине през територията на съзвездието Дева, на светилото са му необходими точно 44 дена и 12 часа.
В своята годишна обиколка Слънцето трябва

да посети 13 от 88-те познати съзвездия

Те са в основата на неговите домове, градини, полета или месеци. Астрологическият календар има продължителността 365, 25 дни и се дели на равни 12 месеца (б.а., едно от съзвездията "отпада" при трансформирането на календара през 45 г. преди н.е. в граждански). Основният стожер на астрологическия календар и на астрологичната карта е небесният меридиан, чието пресичане с небесния екватор определят четирите основни точки и отбелязват смяната на годишните времена. Най-високата точка се нарича зенит и е над южната част от земния хоризонт, а най-ниската - надир, е над северната му част (б.а. - валидно е за Северното полукълбо). Именно оста, която мислено чертаят тези две точки, отговаря в астрологическия календар за движението му, тъй като тя се премества заедно с въртенето на Земята спрямо небесния екватор (явлението се нарича прецесия).

Поради това се налага всяка четвърта година да е високосна - с ден по-дълга, и това е 29 февруари. Иначе месецът в астрологическия календар е равен на 30 дни, а астрологическата седмица започва в понеделник и завършва в неделя. Основният двигател на астрологическото колело и календар са четирите годишни времена пролет, лято, есен, зима, чиито начални точки съвпадат с: пролетно и есенно равноденствие и лятно и зимно слънцестоене. Те и днес се свързват с 0 градуса от знаците Овен-Везни, Рак-Козирог, въпреки че картината отдавна е силно променена.
Преди новата ера, когато император Юлий Цезар въвежда своя календар,

точката на пролетното равноденствие е била в Овен

а на есенното във Везни. Днес тези точки все повече се изтеглят към началото на знака Риби и към началото на знака Дева. Това е една от причините, поради които през 1582 г. папа Григорий въвежда нов календар (б.а. Грегориански календар) и се опитва "да спре" прогресивното отдалечаване на Рождество Христово от точката на зимното слънцестоене към пролетта и на Великден от точката на пролетното равноденствие към лятото.
Ако започнем да мислим (това все повече се налага), с параметрите на новата епоха, тази на Водолей, двете точки следва да преминат след някакви си шестдесетина година към звездните територии на съзвездията Водолей и на Лъв.

От астрологическа и от астрономическа гледна точка центърът на Галактиката, съвпадащ с небесния зенит, е разположен върху територията на знака Стрелец (б.а. все още, но не задълго). Неговата противоположна точка, небесният надир, е разположен в знака Близнаци. Оста на Земята е ориентирана по посока оста на нашата Галактика. Нейният център е разположен в съзвездието Змиеносец. Може би, заслужено, защото то е в най-красивата част най-осветена и изпълнена със звезди от първа и втора величина от Млечния път. За любопитните ще допълня, че е възможно да го наблюдават през нощите в края на юли (началото на август). От другата страна на оста, там, където се намира небесният надир, няма съзвездие. Няма светлина от звезди и

всичко потъва в галактическия мрак

Това е мястото, където според преданията потъва светлината от Змиеносеца. Твърдят също, че там е домът на Паяка.
Ето, появиха се две "нови" съзвездия, но астрологическият календар, гражданският календар и съвременният начин на отброяване на дните си остана същият.
Въпросът е не какво се крие и как се тълкуват нещата, а фактът, че календарът, както и астрологическото колело и астрологическият хороскоп са фикция, приета за норма, чиято основната функция е да се ползват и разбират от всички.

Началото на Паяк съвпада с края на територията на знака Телец. То е точно, ясно и конкретно поставено върху 25 градуса, 23 минути и 05 секунди. Този градус от Телец се огрява от неподвижната звезда Алциона. Тя е главната звезда от близко разположени звезди (8 или 9 на брой), които са били много добре познати на гърците (вероятно и на народите преди тях). В гръцката митология ги описват като кокошката с пиленцата. Обозначават ги с общото понятие "Плеяда" в превод - "гълъби".

Може много да се теоретизира и да се правят хипотези за връзката между този символ и гълъба, натоварен с миротворческа роля в съвременния свят. По-същественото е, че Плеяда се асоциира с характеристиките на Луната и Марс. Тяхното съединение има ясни показатели за астролозите. Когато то е водещо, както е в случая, тъй като хвърля светлина върху датите след 16 май и по отношение на нрава и поведението на хората, родени на тези дати, веднага припомня, че

водещото при тях е настроението

Хората, родени през дните на Паяка - от 16 май до 12 юни, са още енергични и често склонни към риск. Описват ги като личности, които често изпитват силни и неуправляеми страсти. Когато лошото настроение се съедини с неочаквани обрати в поведенческата линия, определено не се получава характер, лесен за общуване. Вероятно това е причината да се говори за родените през посочения период внимателно, да се подхожда към тях предпазливо. Никой не иска да попадне под техния обстрел и още по-малко - да зависи от волята им.

Редно е да спомена, че никога нещата не са еднопланови. Присъствието на рождено Слънце върху територията на Паяк е достатъчно основание да поставим всички под горния знаменател, но е един знак за внимание. Известни личности под неговата власт са много, интересен към момента е примерът с Анджелина Джоли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай