Откриха тайна стая в пирамидата на Снофру

Откриха тайна стая в пирамидата на Снофру | StandartNews.com

Археолози са открили тайна камера в пирамидата на Снофру чрез използването на космически технологии. Това съобщи агенция "Новости", като се позоваване на египетското министерство по наследството от древността. Екипът от френски изследователи е използвал т. нар. мюонен скенер за търсене на кухини в пирамидите.

Всяка секунда в горните слоеве на земната атмосфера се "раждат" милиони мюони - заредени частици, образуващи се при допира на космическите лъчи с молекулите на газовете от въздуха. При допира мюоните се ускоряват до скорости, близки до тази на светлината, което им позволява да проникват дори на стотици метри под земната повърхност. Измерванията показват, че всеки квадратен метър от повърхността на Земята поглъща около 10 000 мюона.

Археолози и физици от министерството на атомната енергетика на Франция, заедно с японски учени, разработват приспособление за телескопи, с което ще може да се "вижда" движението на мюоните, за да се откриват кухини и тайни помещения в древните архитектурни паметници. С позволението на египетското правителство те вече провеждат експерименти в пирамидите и гробниците на фараоните от декември миналата година. Методиката е базирана на разликите в скоростта на мюоните при преминаване през твърди материали и през газова среда.

Чрез нея изследователите успели да получат първата "рентгенова снимка" на пирамидата на Снофру - едно от първите по рода си съоръжения в древния Египет. Така те потвърдили наличието на тайна стая, разположена на 18 м над друга, която вече била известна на учените. Предстоят подобни изследвания на пирамидите в Гиза и гробницата на Тутанкамон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай