Откриха дявола във фреска от Джото

Откриха дявола във фреска от Джото | StandartNews.com

Рим. Реставаратори откриха фигура на дявола, "скрита" в облаци, в една от най-прочутите фрески от Джото в базиликата "Свети Франциск" в Асизи в Италия.

Дяволът е скрит сред детайли от облаци в горния край на фреската, която изобразява цикъл сцени от живота и смъртта на св. Франциск и е нарисувана от Джото през 13 век. Откритието е направено от изкуствоведката Киара Фругоне. Нарисувана е фигура в профил, с гърбав нос, лукава усмивка и тъмни рога. Фигурата трудно може да бъде забелязана от пода на базиликата, но се вижда по-ясно на снимки, направени отблизо.

Ръководителят на екипа реставратори Серджо Фузети заяви, че Джото вероятно въобще не е искал изображението на дявола да заеме главно място във фреската и го поставил сред облаци, за да се пошегува. Фузети не изключва възможността художникът да е искал да подразни някого, изобразявайки го като дявол в своя творба.

Фреската в базиликата, където е погребан св. Франциск, е реставрирана, след като бе повредена вследствие на земетресение през 1997 г. Същата година базиликата беше включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя е построена през 12 век и е украсена с 28 фрески, нарисувани от Джото и учениците му.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай