Наш професор снима летящи йоги

Наш професор снима летящи йоги | StandartNews.com

Людмила Живкова праща в Индия Георги Лозанов да разгадае феномена

Всеки някога си е мечтал да може да преодолее земното привличане. По разни фентъзи филми също може да се види как хора се реят във въздуха. Някои го смятат за пълна фантасмагория, но за други това просто е левитация. Ако се отворят речниците, под това понятие се разбира "способността на дадено лице или предмет да запазва или последователно да променя позицията си в триизмерното пространство въпреки гравитацията със силата на своята воля или други фактори, определяни като необичайни". Няма научни доказателства за човешката способност да се левитира, още повече, че тя противоречи на основните закони на физиката.


Дали левитацията е възможна и дали не е само трик на фокусници? В интернет пространството има десетки видеоматериали в подкрепа на едната или другата теза. За много хората умението да преодолееш земното притегляне и да останеш "висящ" в пространството без опора и контакт със земята или с друг предмет, си остава загадка и мистерия. Занимаващите се с йога обаче го приемат за абсолютна реалност. И както във всяка от големите мистерии и в тази има българска следата и това е проф. д-р Георги Лозанов, който повече е познат у нас като създателя на науката сугестопедия. През 60-те години на миналия век той

е един от изследователите на феномена баба Ванга

лично подкрепян от дъщерята на Тодор Живков - Людмила. Може би във връзка с това, като ръководител на Института по сугестология, е изпратен в Индия да изследва практиките на Джада йога, един от признатите методи за достигане на самоосъзнаване и самопознание. Проф. Лозанов успява лично да заснеме с фотоапарат и кинокамера демонстрацията на левитация на джада йога. Снимковият материал на левитиращия хоризонтално на метър от земята йога, направена от Лозанов,

е била на кориците на редица световни списания

като и в тогавашното съветско научно-популярно списание "Знание - сила". Според описанието професорът е помолил неколкократно да бъде повторена левитацията. При наблюдението на забавен каданс, Лозанов описва своеобразен скок с продължително застиване във въздуха преди приземяване. Той обаче не може да обясни това "летене" само с възможностите на добре подготвеното тяло на йогите. Смята, че има някаква сила, която трансформира психическата енергия в "антигравитационна". Самите йоги обясняват левитацията като способност да управляват тялото си с помощта на жизнената енергия, наречена от тях "прана".
Така д-р Георги Лозанов става първия наш учен, който използва методите на Раджа-йога и на йогийската релаксация за разработване на методика за ускорено изучаване на чужди езици, пише в официалния сайт на Българската федерация по йога. Научните разработки на проф. д-р Драгомир Матеев и на д-р Георги Лозанов са признати от индийските изследователи на йога, като се цитират нееднократно в техните публикации.

Лучански го демонстрира пред камерата на БНТ

Веселин Лучански е единственият българин, който може да левитира и това е заснето от БНТ преди 50 години. Според историята на Българската федерация по йога през 1967 г. току-що завършилият ВИФ (сега Националната спортна академия) Лучански получава предложение от държавната телевизия за предаване по йога. Заедно с режисьора Камен Каменов се подготвя предаване за децата, в което той демонстрира, а коментарът е на проф. д-р Драгомир Матеев. Това е първата телевизионна изява на йога в България. Първият филм за това предаване е заснет в Института по сугестология на БАН на д-р Георги Лозанов. Тогава Лучански демонстрира левитация като "йогийски скок с гърба". Това изпълнение по-късно е включено в книгата на д-р Георги Лозанов "Сугестология и сугестопедия".
През 1970 г. е направен филм на Киевската киностудия "Индийските йоги - кои са те?", в който Лучански демонстрира йога-асани с изключителна трудност, които са изпълнявани от Жое Клемандоре и Махариши Дев Мурти при посещението им в България.
Веселин Лучански е основател на йога движението у нас и на Българската федерация. Има издадени книги в България и множество публикации у нас и в чужбина. За него специалисти казват, че съперничи на майсторството на най-добрите индийски йоги. Той е в състояние да спре сърцето си за 5 минути, а дишането - за 10, след което докарва пулса си до 300 удара. Често медитира на 30 метра дълбочина в океана.
Посещавал е три пъти Индия. Той е единственият човек на Балканския полуостров, признат за махатма в Индия. През 1997 г. Лучански напуска България, установява се няколко години в Гърция, а от 16 години живее и работи в Торонто, Канада. Там заедно с дъщеря си Кремена преподава така модерното напоследък в света индийско учение.

За магове и факири е фасулска работа

От древни времена хората мечтаят да летят като птиците. Не можейки да летят, те решават, че това е дадено само на боговете. Затова и някои от божествата в древен Египет били изобразявани във форма, наподобяваща птица. Древните гръцки и римски богове се различавали от хората не само, защото били безсмъртни, но те можели да се движат във въздуха без да имат крила. Без никакви ограничения те се издигали над главите на хората по време на разговора си с тях. По този начин те левитират. Това може да се види, описано в Омировите творби.
Не е известно кога, но в далечното минало маговете откриват способността на човека да левитира и започват да ги развиват. Левитацията е много разпространено сред магьосниците и никой не ги преследва, до Средновековието, когато църквата започва да ги преследва.
В източната митология отличителен белег на боговете е способността им да летят. Но някои простосмъртни също притежавали това умение. В Индия, например, те са брахманите, йогите, светците, отшелниците, магьосниците и факирите.
Индийските Веди, съдържат дори практическо ръководство за левитация, един вид на ноу-хау. Но през миналия век, много от смисъла на древните индийски думи и понятия са загубени, така че е трудно да се преведат на съвременен език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай