Мистерия на Наска разкрита от Космоса

Мистерия на Наска разкрита от Космоса | StandartNews.com

Всички дупки се съединявали в система от тунели, подобна на съвременното метро

Спираловидните отвори в пустинята били ползвани като помпи за подземни води

Учените обявиха, че са успели да разгадаят загадката на спираловидните отвори Рuquios в района на пустинята Наска. Местността в Южно Перу отдавна е повод за всевъзможни хипотези заради огромните рисунки, които се виждат при прелитане със самолет. Става въпрос за гигантски геометрични и фигурални геоглифи, достигащи до няколко десетки метра дължина. Сред десетките изображения, запазени от древността благодарение на пустинния климат, има прави линии, спирали, триъгълници, маймуна, птици, цветя и даже паяк. Освен известните животни се срещат листа и клонки от растения, а също и непознати същества, например дълговрати птици, човек с глава на сова, птици без глави или клюн.
Рисунките в Наска са направени със светли и плавни линии, получени при отнемане от каменистата почва на дребнозърнестия чакъл с по-тъмен цвят от земята, намираща се под него. Общо в пустинята

има 12 хиляди ленти и линии, сто спирали и 788 рисунки

в т.ч. и петдесетметрово колибри, папагал, паяк, осемдесетметрова маймуна, 120-метров кондор, 188-метров гущер и 250-метрова птица! А правите линии, образуващи геометричните фигури, се простират на дължина повече от 8 км.
За разгадаването на спираловидните отвори са помогнали спътникови снимки, съобщава ВВС. По-рано учените смятаха, че геоглифите на Наска всъщност се явяват древна иригационна система. Но мистичните дупки в земята досега не можеха да намерят обяснение. Учените се опитали да изследват Рuquios, но не постигнали успех поради невъзможност да използват радиовъглероден метод за изучаването на тунелите. Самите представители на цивилизацията Наска не са оставили никакви ключове към разгадаването на произхода на спираловидните дупки - както и много други южноамерикански култури, с изключение на маите, Наска не са имали писменост.

Както обяснява Роза Лазапонара от Института по методология и анализ на околната среда в Италия, спираловидните дупки Рuquios всъщност се явяват част от древна сложна хидравлична система, предназначена за извличане на подземни води. По думите на Лазапонара, изследвайки снимки, направени от спътник, учените са анализирали разположението на спираловидните дупки, като междувременно разбрали движението на водата в пустинята. Всички дупки се съединявали в система от тунели, подобна на съвременното метро.

Всяка от спираловидните дупки се явявала нещо като помпа,

пълнеща тунелите с въздух и насочваща водата към необходимото място

По такъв начин водата е текла към селищата на хората, където я използвали за всекидневни нужди. Учените смятат, че инженерната система е била построена толкова качествено, че много от спираловидните дупки Рuquios могат да функционират и днес.

За да се създадат подобни съоръжения в земята, в Наска са имали нужда не само от специална техника, но и от дълбоки познания по геология и движение на подземните води, тъй като част от тунелите преминава през тектонски разломи. Освен това е трябвало да съществува и система за обслужване на такива "въздушни кладенци". Роза Лазапонара не изключва също, че спираловидните отвори може да са били свързани към геоглифите на Наска. Освен това, по думите ?, такава система в културата Наска е играла политическа роля: властта може да е контролирала обемите вода, разпределяни между общините, и по този начин да е поддържала съществуващия обществен строй.

Наска е доколумбова цивилизация, съществувала на южния бряг на Перу от II в. пр.н.е. до VI в. от н.е. Пустинята не виждаща влага с години, служела за идеално пристанище на починалите. Погребенията ставали нетленни, а направените рисунки по всяка вероятност били свързани с ритуални обреди. За това свидетелстват керамичните съдове - "вместилище на душата" , които археолози и любопитни търсачи на съкровища намирали при разкопките. Наска се различава от аналогичните зони по това, че мумифицираните погребения са придружени от различни изображения.

Геоглифите на Наска са забелязани чак след първата снимка от въздуха в първата половина на ХХ век. Подробна карта, която да изобразява всички перуански геоглифи, все още няма. В различно време учените са смятали, че геоглифите може да са били астрономически календар или религиозни символи.

Източник: Мегавселена

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай