Мария - не име, а титла

Мария - не име, а титла | StandartNews.com

На 64 години Божията майка напуска земния живот

Голяма Богородица, един от най-светлите християнски празници, е посветен на Божията майка и нейното Успение. Според преданието 15 август е денят, в който на 64-годишна възраст тя напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди това, архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си, в своето царство, за да властва вечно в него. Последното й желание е да види своите апостоли заедно. И тогава по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в пещера, която затварят с камък. Няколко дни по-късно го отварят - заради закъснелия апостол Тома, който искал да се поклони пред светицата. Намират обаче само плащаницата й. Тогава апостолите я виждат в небесата и тя им казва: Радвайте се, защото съм с Вас през всичките дни.

На големия празник на трапезата трябва да има прясна питка, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. На Голяма Богородица празнуват Мара, Мария, Милена, Мариан, Марияна...

Борис Гуджунов пее, че всяка втора жена на света се казва Мария. Не се наемаме да твърдим, че това е съвсем вярно, но статистиката показва, че у нас Мариите са 130 000. Те са героини на най-много песни, стихове и фатални любови. Известността на някои от тях далеч надминава границите на страната ни. Други блестят на местна почва. Въобще Мария не е име, а титла.

Илиева - обрат на съдбата

Мария Илиева днес е супер модерна и екстравагантна, но преди години движи в строг тъмен костюм - като за дама, която готви летящ старт към върха на делова кариера. Бъдещата певица заема висок пост в застрахователно-брокерска компания. Секретарка прави дневния й график. Счетоводителка й поднася документи за подпис. Две дипломи, нямащи нищо общо с музиката, тежат в биографията й. И изведнъж всичко това е заменено с тениска, дънки и микрофон. Първият си хонорар получава в нощен клуб - 5,60 лева. Достатъчни да плати таксито до вкъщи. Вече ги няма яката мениджърска заплата и пълното портмоне. В името на изкуството започва да брои стотинките си.

Точно по това време при нея идва мъж, който й казва: "Ти ще станеш голяма звезда. Дай ми автограф сега, когато никой не те знае". Не минава много време и същият този човек се появява отново, за да й припомни предсказанието си.

Капон - вулкан от енергия

Дори земята да спре да се върти, Мария Капон ще продължи неспирния си галоп. Тя е вулкан от енергия, бегач на дълги политически разстояния, човек, който приема проблемите на хората като свои. И препуска, за да ги решава. През 2005-а логично става народен представител. За всичките четири години тя е отсъствала от парламента само два пъти, като всеки ден все така пътува от Пловдив до София и обратно. Доста мъже могат да се поучат от нея на безкопромисност и твърдост. Ненапразно Маргарет Тачър е примерът й в политиката. Кръстена е на баба си, която от бебе я учи на немски. С времето Мария става истински полиглот, за който да говори на пет-шест езика не представлява никаква трудност. Умна, независима, образована. Подобни личности у нас трудно печелят избори. Засега.
Всяка година на 15 август госпожа Капон става много рано и тръгва за църквата "Света Богородица" в Чепеларе, за да запали свещ. Тя избира този храм, защото там е погребан баща й. Вечерта вратите на къщата й са отворени. Както е добре известно, на имен ден не се кани.

Попова - с бонус от Господа

Трудно е да се каже кой днес, на Голяма Богородица, ще е по-важният празнуващ в дома на Мариана Попова: тя или малката й дъщеричка, наречена Мария Магдалена. Певицата, за която някога се твърдеше, че е протеже на президента Георги Първанов, отдавна е убедила България в таланта си. Характерът й е доста темпераментен. Талантливата чаровница спечели престижния конкурс за беквокалистка в "Шоуто на Слави", но остана "на позиция" само три дни. Не се притесни да влезе във "ВИП брадър", въпреки всички подводни камъни. Точно там италианецът Ханес, бащата на Мария Магдалена, поиска ръката й. А сега се говори, че преди броени дни двамата са направили тайна сватба. Така бонусите на Господа не секват.

Статулова - събирачът на човещина

Мария Статулова днес приема поздравления от ранни зори. "Но само от свестни хора. То, другите, няма и да ми се обадят. А още по-малко и да потропат на вратата ми - просто знаят, че не бих ги пуснала. Ще пием вино само с онези, които ценят добротата. Аз съм събирач на човещина", казва известната актриса. Тя е от хората, които са влюбени в името си - разбира се, заради Дева Мария. "Като тръгнат литийните шествия, начело с "моята" икона, се чувствам на седмото небе. Тогава наистина усещам абсолютно тотално, че тя закриля всички живи същества - а аз, все едно, че съм в шепите й", споделя Мария. Всъщност тя винаги е готова да лети над земята. Преди няколко дни е гледала огромната луна от парапета пред някогашното казино в Бургас. "Тогава ме обзе пълното щастие - а моят град е все по-прекрасен", твърди звездата на родното кино и театър. Тя е кръстена на баба си - красива жена, която често извисява глас за странджански песни, а след това отпива от "кръвта на Христос". Самата Статулова има двама кръщелника - Иво-Кристиян от Златоград и Владко от Варна. "Засега съм орисала само представители от втората половина на човечеството - мъжката. Както казваше Радой Ралин за женската - тя е по-добрата", не се колебае дамата, изиграла десетки роли пред камерите. И тъй като седмото ни изкуство надали скоро ще излезе от собствения си драматичен сценарий с неясен край, през есента тя отново ще се развихри из сцените.

Гроздева печели олимпийски медал навръх празника

Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева е кръстена на баба си по майчина линия. "Тя беше много борбен човек. Винаги с приповдигнат дух", спомня си именитата спортистка. Името определено й носи късмет. "Усетих закрилата на Дева Мария на олимпиадата в Атина през 2004 г., когато спечелих бронза. Последният изстрел ми даде шанс за престрелка. До него бях доста назад, но той ме изпрати да се боря за 3-4-о място. Тази десетка, която направих тогава, преобърна състезанието, а то бе точно на 15 август - на именния ми ден", разказва Гроздева. Надпреварата е наистина инфарктна. Тогава тя спечели първия медал за България на Игрите в гръцката столица, като грабна третото място в стрелбата от 10 метра с въздушен пистолет. Пет минути след финала в залата звучаха последователно три "тематични песни" за Мария - гръцка, испанска и френска. А Гроздева ликуваше - "Чудеса, стават и чудеса". Легендарната ни спортистка и сега признава, че Богородица цял живот я закриля. С радост празнува именния си ден - днес събира най-близките си.

ЖЕНАТА МАРИЯ

С диви круши и резенче хляб във торбата
тя пристигна - хвърли в ръцете ми шала
и прошепна: "Аз съм Мария... Аз съм жената
на всички мъже и на мъртвите даже."
Завъртя като перка главата ми, скри се в чаршафа -
аз припаднах до двете й връхчета тънки...
И притиснати в тъмното като дини пращяхме,
докато не напука гърба си старото слънце.
Но напразно горя мойта свещ и напразно се стича
от окото на чайника топлото мляко -
както в праха на игрите се губи детето и тича,
така се изгуби и тя подир бялата пара на влака.
С диви круши и резенче хляб във торбата
тя сега е при друг и навярно се готви да каже:
"Аз пристигнах... Аз съм Мария - жената
на всички мъже и на мъртвите даже..."
Но угасва накрая фитила и тя ще стане съпруга
на някой човечец ревнив и със злато назъбен.
Ще виси на ръката му и ще мъкне живота му глупав,
окован със токи, с вратовръзки увързан.
А преди да умре, ще излезе отвън и ще лъсне
обувките прашни - за смъртта ще се стяга.
После ще литне към облака подир ятото гъски,
без да помаха дори на човека, останал на прага.
С диви круши и резенче хляб във торбата
тя ще спре на небето и ще викне към райската стража:
"Аз пристигнах... Аз съм Мария - жената
на всички мъже и на мъртвите даже."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай