Магнитното поле на Меркурий - на почти 4 милиарда години

Магнитното поле на Меркурий - на почти 4 милиарда години | StandartNews.com

Магнитното поле на Меркурий е на възраст почти 4 милиарда години. Това показват данни от сондата MESSENGER на американската Национална космическа агенция (NASA) - от най-близкото преминаване на апарата покрай небесното тяло по-рано тази година.

Информацията хвърля нова светлина върху развитието на планетата, след формирането й преди 4.5 милиарда години, съобщава Gizmag.

Глобалното магнитно поле на Меркурий е засечено за първи път от сондата Mariner 10 през 1974 година. Тогавашните измервания показват, че силата на магнитното поле е сто пъти по-малка от тази на магнитното поле на Земята.

След влизането в орбитата на Меркурий през 2011 година, MESSENGER се доближи на 200 километра от планетата. В края на 2014 и началото на 2015 обаче апаратът премина само на 15 километра от повърхността. По това време магнетометърът на сондата е изследвал магнетизма на скалите, събирайки данни, които за пръв път разкриват, че възрастта на глобалното магнитно поле е между 3.7 и 3.9 милиарда години.

"Ако не разполагахме с тези наблюдения, никога нямаше да знаем как се е развило магнитното поле на Меркурий с течение на времето", обяснява Катрин Джонсън от Университета на Британска Колумбия.

Магнитното поле е резултат от движението на течното желязо във вътрешността на ядрото на планетите. Учените могат да направят пълна картина на историята, геологията и химическия състав на планетата, ако знаят на колко години е то.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай