Извор бликна в храм

Бързат с изграждането на църквата "Св. Игнатий", чакат поклонници

Извор бликна в храм | StandartNews.com

Стара Загора. Новина за Божие знамение въодушеви старозагорци малко преди Христовото Възкресение. Според православните християни знаците са повече от красноречиви, че става дума за чудо!

Благодатен извор е бликнал точно на 33 м, в средата на новостроящия се  храм "Св. пр. мчк Игнатий Старозагорски". Мястото било посочено от самия старозагорски владика Галактион.

Преди това от ВиК дружеството са били сонда на 120 м, но не намерили вода. "Става дума за кристално чиста вода, с много добри питейни качества и неочаквано голям дебит - 2 л/сек", обяви след първите изследвания шефът на ВиК Румен Райков. Лечебните й свойства още не са изследвани, но общината, църквата и миряните вкупом видяха в знамението много по-голям шанс от елементарното използване на извора.

"Аз не знам друг такъв случай извор да бликне под храма. Самият факт вече я прави чудодейна, божествена вода", убеден е предстоятелят на храма отец Климент. Той живее в същия квартал - "Самара", където се изгражда църквата, и всеки ден е на строежа. Основният камък на храма, който ще носи името на небесния покровител на Стара Загора - Св. Игнатий Старозагорски, бе положен миналото лято.

Макар че се строи изцяло с дарения,  църквата бързо се извиси. "Тя ще бъде двукорабна кръстокуполна, широка 17 на 14 м  и висока - 12 м", посочи отец Климент. От грубия строеж оставало да се вдигнат двата купола и строителите влизали вътре. Църквата трябва да бъде готова за 200-годишнината от трагичната кончина на св. Игнатий през 2014 г. - той е обесен за назидание след категоричния отказ да приеме исляма.

Новото чудо обаче кара и църквата, и общинските власти да избързат с изграждането. Според сметките само грубият строеж досега е глътнал над 200 хил. лв, а по-фините работи като изографисването са много по-трудоемки и скъпи. "Дарихме терена и още един съседен парцел за разширяването на двора.

Но нямаме възможност да отделим пари от общинска хазна", каза старозагорският кмет Живко Тодоров. Той обаче не изключи възможността да бъде обявена обществена благотворителна акция за събиране на средства за по-бързо довършване на храма. И общината, и старозагорци нямат търпение да се ползват по-бързо от всички преки и косвени ползи на чудодейната вода - от изцелението до поклонническия туризъм. Съкварталците дори поискали още сега да се каптира изворът и да се изгради чешма преди храмът да бъде завършен.

Старозагорската митрополия вече обяви, че единият от престолите в църквата ще бъде посветен на животоприемния източник. Освен това щели да бъдат изградени две чешми за вярващите и поклонниците - едната вътре, в приземния етаж на храма, а  другата - в двора. Имало идея и непосредствено до самия извор да бъде монтиран купел за свето кръщение.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай