Имамът на Девин разваля магия

Имамът на Девин разваля магия | StandartNews.com

Четене на сура Ал-Джинн успокоява душата

Не вземам пари, защото Коранът не е за продан, казва той

Убеден съм, че дори на онези, които тотално отхвърлят суеверията, поне веднъж в живота им е минавало през ума, че над тях тегне проклятие. Винаги идва момент, когато животът започва да прилича на злополучна каскада, в която се редуват куп здравословни, емоционални и ежедневни неудачи. В подобни моменти човек е готов на какво ли не само да се отърве от налегналите го неприятности, които могат да се интерпретират като магия, уроки, лош късмет и т.н. Безброй са онези, които претендират, че могат да ви избавят от лошото. Малцина обаче са тези, които наистина могат да го направят, а и ако не ви помогнатq поне няма да ви навредят. Ружди Скендеров, имамът на Девин, е един от тях.

"Хората разбират, че имат магия, след като ги обземат притеснения и им е свита душата. Неспокойни са. Отиват на лекар, който им казва, че са здрави и не са за него. Тогава те се обръщат към нас", казва имамът на Девин, след като отпива от кафето в двора на джамията. Казал ми е още миналата година, че наред с мюсюлманските ритуали разваля и магия с четене на Корана. "Това не се учи. В Свещения Коран има сура за подобни случаи", уточнява той.

Пред джамията няма опашка от кандидати за разваляне на магия, но когато човек си изпати, търси и лек. "Още по времето на пророка Мохамед са правели магии, пък какво остава за нас. Ние сме обикновени хора и не сме застраховани. Представете си, щом на самия пророк са се опитвали да правят магия", продължава той.

Имамът не може да познае от пръв поглед дали върху дошлия при него за утеха тегне нещо нередно. Усеща при самото четене на свещената за мюсюлманите книга. Твърди, че ако на човека срещу него има направено нещо лошо, той

започва да се чувства зле и да се прозява

усещайки излишна лоша енергия.
Събувам обувките си и влизам в джамията, оглеждайки я отвсякъде, защото съм там за първи път. Следвам имама, който върви към мястото, откъдето води молитвата. Взема Корана и започва да го разлиства, докато открие сура Ал-Джинн. Сядаме един срещу друг и той започва напевно да чете, като от време на време спира, издишвайки шумно въздух. Четенето на сурата трае около 30 минути. "Малко, но имаше нещо", каза ми Ружди, като ме попита как се чувствам. Дали наистина или пък от внушение, изпитах облекчение, а дори имах желание да поспя.
"Магията може да се развали, ако човекът е вярващ. Трябва да вярваш в Господ, за де има ефект", казва Ружди. "Трябва да си мюсюлманин ли?", питам учудено. "Трябва да си вярващ. Не съм принудил никого да приеме исляма, за да му разваля магията", отвръща с усмивка имамът. Според него едно четене не е достатъчно, за да се изчисти мръсната енергия, но пък за сметка на това може

да помогне срещу лоши очи и уроки

За разлика от много свои колеги, районният имам на Девин не взема пари за развалянето на магия. "Не мога да искам пари, нито пък да се пазаря в такива случаи. Пари не мога да взема, защото Коранът не е за продан. Той се чете, без да се продава", казва разпалено имамът. Убеден е, че магията се прави от лоши хора, за които е сигурно, че не са вярващи. "Един вярващ човек не може да направи подобно нещо, защото знае, че е грях. Магията не се прави неволно, няма как. Все едно аз да направя, без да искам. Тя е следствие от мръсна умисъл", казва той.

Ружди Скендеров: Само шарлатани пишат муски

Ружди Скендеров е роден в Неделино през 1977 г. Завършил Висшия ислямски институт в София, а преди това средното образование в мюсюлманското училище в Момчилград. "Моето семейство не е толкова вярващо", казва той. За сметка на това бъдещият имам тръгва едва 7-годишен на молитва, а от 10-годишен изучава Корана. Районен имам на Девин е от 12 г., като 3 г. е бил в село Осиково и една - в Бреза. Сега освен в Девин ходи в околните села, където няма имам за погребения, венчаване и на курбан. Води молитвите пет пъти на ден в джамията в Девин. Ходил на хадж в Саудитска Арабия през 1999 г.

- Ружди, спомена ми, че самият ти си патил от магия. Кога се случи това?

- Така е. Бях на около 6-7 г. и дори бях на легло. Не можех да вървя, защото ме боляха краката и бях обзет от постоянно неспокойствие. Имаше моменти, в които ми идваше, дори да се обеся. В крайна сметка магията не е била за мен. Направена е била за възрастен човек, някой от моите роднини и близки, вероятно за майка ми или за баща ми, но аз съм минал през мястото и ме хвана мен.

- Как се оправи?

- Ходих при един възрастен имам от село Чепинци. Чете Корана, чете на вода, която пих, и така се оправих. Когато имаш направена магия, си неспокоен, душата те боли, нямаш настроение.

- От какво зависи развалянето й?

- Махането на магията зависи от нея самата. Ако е много силна, развалянето с един път може да не е достатъчен. Понякога се налага да се чете няколко пъти, за да може да се изчисти. Ако магията е стара, т.е. минало е много време, откакто е направена, ще трябва и много четене. На някои по 40 дни е трябвало да се освободят от направеното.

- Може ли това да те застигне, без да е било за теб?

- Магията невинаги хваща онзи, за когото е направена. Често е била направена за роднина, а си е изпатил някой друг. Който не се е сблъсквал, не вярва, че има магии. Човек, като види зор, тръгва да търси лек.

- Можеш ли човек да се предпази по някакъв начин?

- Аз лично всеки ден чета Корана и това е единственият начин да се предпазиш от магии.

- А предсказваш ли бъдещето?

- Не се занимавам с гледане, защото в исляма не е позволено човек да се занимава с гадателство. Само Аллах знае какво ще ти се случи. Аз лекувам чрез Корана. Има много шарлатани пишат муски. Муската се дава да те предпазва. Идвали са да ме молят да им гледам, но не се съгласявам. Само Господ знае какво ще ти се случи утре или други ден.

- На какво се дължи лошата енергия, която някой ни изпраща?

- Злобата и завистта идват от неверие. Човек, когато няма вяра в сърцето си, то мисли лошо. През комунизма възпитаваха хората в атеизъм. След толкова години сега берем плодовете. Две-три поколения са жертва на това.

 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай