Художник вдига параклис след сън

Художник вдига параклис след сън | StandartNews.com

Сам изрисувал икони по подобие на тези в "Св. Александър Невски"

80-годишният художник Михаил Рашков вдигнал параклис след сън. Преди 14 години той напуснал "гюрултията" в столицата и се заселил в бобовдолското Мало село. Една нощ на сън при него идват старец с бяла туника и стара жена в старовремски дрехи. В съня те му казват, че трябва да направи параклис.

Живописецът си помислил, че това е някаква шега, но като става на сутринта, вижда на мястото, където сега е параклисът, четири забити колчета. И досега не знае дали сам е станал през нощта да ги сложи, или са се появили по чудодеен начин.
Приятелство го свързвало с покойния патриарх Максим и Рашков доверил съня си с него, а Светейшият му казал, че това е бил самият Господ Бог.

Майсторът на четката вдигнал параклиса и сам изрисувал икони по подобие на тези в столичния храм "Свети Александър Невски". Поставил и камбани, но част от тях впоследствие били откраднати.

В творческата си история Михаил Рашков има над 80 изложби у нас и в много страни по света. Негови приятели от Белгия, Русия и Гърция идвали да снимат параклиса.

Мъжът твърди, че изграждането на параклиса му дало по-добро здраве. "Откакто го направих, като че ли спрях да бъда болен. Преди това имах 4 инсулта, пневмонии. Бог ме съхрани, той ме запази", обясни художникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай