Азия е родината на Хомо сапиенс

Този модерен път пресича планината Синай в Египет, но вероятно следва древния маршрут, по който първите хора са се преселили от Африка към Европа и Азия според теорията, която защитава тезата, че сме от Африка

Азия е родината на Хомо сапиенс | StandartNews.com

Откритие в Китай обърна тезите на учените

Досега се смяташе, че Африка е люлката на човечеството

Питали ли сте се някога как е възможно да идваме от толкова отдалечен континент като Африка? Който е бил сух и горещ и преди 60 000 години, откогато датират най-древните човешки останки? Имайки предвид законите на оцеляването и еволюцията, не е ли по-логично да сме по-приспособими към сухо време (като например да не се потим толкова или да имаме гърбици с вода като камилите), ако наистина сме от Африка? Или инстинктите и телосложението ни да ни позволяват да избягаме от безжалостните хищници в африканската савана? Няма никаква логика да сме от Африка. Всъщност според най-новите изследвания може да сме дошли от Азия.

Учени в Южен Китай са открили човешки зъби, датиращи от преди поне 80 000 години - 20 000 години по-рано, отколкото се смята, че хората са мигрирали от Африка. 47 зъба са открити в пещера във Фуян в провинция Хунан, пише сп. Нейчър през октомври миналата година. Официалната позиция е, че нашите предци първо са мигрирали от Африка към Азия преди 80 000 до 120 000 години. Но може всъщност да се окаже, че люлката на човечеството е в Азия.

Това би имало смисъл, тъй като Южен Китай се радва на обилни валежи и гори, които биха предоставили идеални условия за развитието на нашия вид. За разлика от Африка Азия е имала прекрасни връзки с другите континенти и е родно място не само индийците, но и индианците, населението от Източна Европа и Тихоокеанския регион. Проучването също така показва, че хората с напълно съвременни черти са съществували в южната част на Китай 30 000 до 70 000 години преди тези в Източното Средиземноморие и Европа. Изследователите предполагат, че присъствието на неандерталците може да е забавило появата на съвременните хора в тези региони.

Най-широко приетата теория на съвременната човешка миграция, известна като "От Африка", е основана на наличните научни доказателства, че съвременните хора произхождат от горещия континент. Първата масова миграция към останалата част от света е била преди 50 000 - 70 000 години. Доказателства от няколко научни сфери подкрепят тезата, че хората са се разпръснали от Африка преди около 60 000 години. Смята се, че една група от номади е прекосила Червено море, възползвайки се от плитките води на пролива Баб ел Мандеб, и от тях произлизат всички не-африканци. Откритието на тези зъби, обаче, оспорва тази теория както по отношение на периода на първата миграция от Африка, така и дали различна група хора е еволюирала отделно в Азия.

Още повече, това не са първите фосили на хомо сапиенс, които предхождат миграцията от Африка - били са намерени такива и в пещерите Скул и Кесем в Израел, например. Поради тяхната близост до Африканския континент са били разглеждани като просто един неуспешен опит за миграция на групи хора, които вероятно са изчезнали, но фосилите от Фуян приличат много повече на човешки зъби отколкото тези от Скул и Кесем, които са по-примитивни. Изводът е следният - или е имало бърза еволюция на съзъбията на населението Скул-Кесем в Азия в рамките на около 80 000 години, или зъбите от Фуян доказват, че е имало неизвестна досега ранна миграция на хора, които са приличали много повече на разумния човек.

"Фосилите разкриват, че първите съвременни хора се появяват някъде в южната част на Китай преди 80 000 години", казва Лиу Уу от Китайския институт по палеонтология и палеоантропология, един от водещите учени зад откритието. "Твърде е вероятно южната част на Китай да е била централна зона на съвременната еволюция". Лиу казва пред Си Ен Ен, че е склонен да вярва хората от Фуян да са произлезли от местното древно население, въпреки че няма доказателства дали идват от Африка или Китай. Това предполага, че човешката еволюция "не се е случила наведнъж".

Древните зъби са едно от многото скорошни открития в Азия, измежду които фосил на пернат динозавър в Китай и 18-метров скелет на динозавър, открит от китайски фермери. Всичко това може драстично да промени разбирането ни за живота на планетата Земя. Професор Крис Стрингер от Природонаучния музей в Лондон смята, че това изследване ще "промени играта" по отношение на това как съвременните хора са населили земята.

ТЕОРИЯТА

Теорията "От Азия" е научна теория, според която съвременният човек е еволюирал в Азия. До средата на 20. век антрополозите са смятали, че нашите предци са дошли от Азия, не от Африка. Към момента теорията за африканския произход на съвременните хора ( "От Африка") има повече подкрепа.

Според материал на сп. Сайънс (Наука) от 2012 г., откриването на нов примат, който е живял преди около 37 000 години в тресавищата на Мианмар, подкрепя тезата, че корените на еволюцията на хората от приматите могат да се проследят до Азия. Ако това е така, откритието дава основание да се смята, че корените на предците на всички маймуни, примати и хора - известни като антропоидите - са в Азия, и са предприели тежкото пътуване до континента-остров Африка преди около 40 милиона години.

Ако тези нови видове примати наистина са ранни антропоиди, то това би засилило в голяма степен тезата за азиатските корени на антропоидите. "Ако това се докаже, биогеографското значение на тези резултати би било огромно", казва палеонтологът Ричард Kay от Университета Дюк в Дърам, Северна Каролина. Това ще покаже, че е имало голяма миграция на примати и вероятно други бозайници между двата континента в момент, когато не е било лесно да се прекоси древното море Тетис, което е разделяло Африка и Азия. За нас това би означавало, че най-дълбоките ни корени са в Азия, а не в Африка.

Против "От Азия":

- Aфриканският климат, особено в източната част, е бил много по-влажен преди 100 000 години

- Преди 74 000 години вулканът Тоба изригва на индонезийския остров Суматра. Това е най-силното изригване в историята. Хиляди куб. км скали са изхвърлени в атмосферата и слой от пепел покрива Южна Азия, правейки климата по- сух и хладен. Археолози са открили каменни артефакти под пепелта, които доказват, че хора са обитавали долината преди изригването. Но дали са били съвременни хора или наши предци, които са изчезнал вид?

- Родословното дърво е маркирано от хаплотип наречен L3, който е възникнал, преди хората да мигрират от Африка. Генетичният подпис се открива в много африканци и във всички хора от други раси. Този хаплотип е възникнал преди 60 000-70 000 години, което сочи, че хората са напуснали Африка няколко хилядолетия след Тоба.

- Според хипотезата "От Африка" хората днес са наследили метохондрия от жена, живяла в Африка преди 160 000 години. Наречена е Ева Метохондрия. Всички мъже са наследили Y хромозом от мъж, живял преди 140 000-500 000 години, най-вероятно в Африка. Известен е като Y-хромозом Адам. Сравнение между полово неспецифични хромозоми и специфични такива сочи, че повече мъже са участвали в миграцията от Африка отколкото жени.

- Mного учени подкрепят тезата за "мултирегионалния" произход на човечеството. Според тях генетичните и физиологични расови разлики доказват, че расите са еволюирали независимо една от друга на различни и отдалечени места, не само Африка.

За "От Азия"

- Разкопките са съсредоточени в западния свят и Африка като цяло, а Азия може да крие изненади.

- Флоренският човек (наричан "хобит") е открит на остров Флорес, Южна Индонезия, и се счита, че е живял преди 100 000 - 60 000 години. Каменни инструменти, открити със скелета, датират от преди 190 000 - 50 000 години. Хобитът е бил 1 м висок с мозък с размер на грейпфрут и е наподобявал нашите предци от преди 3 милиона години като "Люси" от Африка.

- Останки от изчезналия Денисов човек са открити в Южен Сибир. Съвременното население на Югоизточна Азия, Нова Гвинея и Австралия съдържа негово ДНК. Денисовият човек е побратим на неандерталеца и е започнал да еволюира различно преди 600 000 години, като се е разделил от неандерталеца 200 000 години по-късно, вероятно в Близкия изток.

- 130 000-годишна челюст със съвременна брадичка е открита в Жирендон, Южен Китай.

- Открити са и части от череп през 1976 г. в местността Ксуджао, Североизточен Китай. Останките са от преди 104 000 - 125 000 години, тъй като кости на носорог, които датират от същия период, са били открити с тях.

- Трудно е да се намерят хоминидни фосили в Югоизточна Азия. Топлата, влажна среда не благоприятства съхранението на фосили. Нека се надяваме, че най-скорошното откритие амбицира и други антрополози да търсят фосили, за да попълним източноазиатската празнина в ранната човешка история!

Бактерия в мумия обръща историята

Отци е името на най-старата човешка мумия в Европа. Той е живял преди около 5300 години. Тялото му е открито в ледник през 1991 г. Изследване на европейската академия "Бозен/Болзано" показва, че предполагаемата дата на миграцията от Африка не съответства на бактериите, открити в тялото на Отци. Учените винаги са предполагали, че има два вида бактерии, известни като хеликобактер пилори - африкански и азиатски щам. Те очакват, че ще открият африканския щам в Отци, но за тяхна изненада се оказва, че щамът бактерии в Отци е такъв, който е често срещан в Централна и Южна Азия днес. "Сливането на двата щама хеликобактер пилори се е случило след епохата на Отци, което показва, че заселването на Европа е много по-комплексен феномен, отколкото се смята", казва микробиологът от академията Франк Майкснер.
Какво означава всичко това? Периодът, в който първите хора са се заселили в Европа, не съответства на този в рамките на теорията "От Африка". Учените не са в състояние да определят коя от всички теории е вярна към настоящия момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай