САЩ искали да взривят Луната

По време на Студената война смятали да покажат сила

САЩ искали да взривят Луната | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ планирали да взривят Луната с ядрена бомба по време на Студената война. Така смятали да демонстрират сила, показват тайни американски документи, цитирани в публикация на в. "Дейли Телеграф".

САЩ планирали да използват атомна бомба, защото водородната била прекалено тежка. Планирането включвало изчисления на астронома Карл Саган, който по това време е бил току що завършил университета.

Американските военни създали тайния проект, наречен "Изследване на научните полети до Луната" или "Проект А119", с надеждата, че СССР ще бъде сплашен, виждайки от Земята избухването на ядрената бомба. От друга страна взривът щял да даде на САЩ силно необходимия им морален тласък, след като руснаците успешно изстреляха в орбита изкуствения спътник Спутник през 1957 г, разказва физикът Ленард Рейфел, който участвал в проекта.

Военните обаче се отказали от идеята, която трябвало да бъде осъществена през 1959 г., заради опасения от неблагоприятни последици за Земята, ако експлозията се провали.

Документите по проекта са пазени в тайна близо 45 години и американските власти никога не са потвърждавали официално, че провеждат подобно изследване. Вместо да взривяват Луната, САЩ засилиха и в крайна сметка спечелиха Космическата надпревара срещу СССР, след като Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на Луната през юли 1969 г., пише изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай