Гръцка блокада по границата

Земеделците затварят път с България

Гръцка блокада по границата | StandartNews.com

Гръцките фермери засилват блокадите в цялата страна, съобщават местни медии, като допълват, че не е изключено да се затвори пътят към границата с България. Блокади в момента има на магистралите Серес-Солун и Серес-Промахон.

Земеделците протестират вече втора седмица и за уикенда планират присъединяване на колкото може повече земеделски машини. Те заплашват със затваряне на магистрали и пристигане с трактори и камиони в Атина, като призовават и други социални групи да се присъединят към тях.

По-рано през седмицата правителството на премиера Андонис Самарас одобри пакет от мерки, който частично удовлетворява исканията на протестиращите. Според земеделците обаче правителството се подиграва с тях и им "хвърля трохи".

Решение за по-нататъшните си действия фермерите ще вземат на съвещание в неделя в град Лариса.

Министърът на земеделското развитие Атанасиос Цафтарис коментира, че проблемите се решават с диалог, разбиране и търпение, а не с изнудване. Той отбеляза, че ведомството се опитва всекидневно да реши колкото може повече проблеми по ефективен начин и според възможностите на гръцката икономика.

Едно от основните искания на фермерите е да продават продукцията си без посредници, тъй като те получават по-голямата част от печалбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай