Гледайте новия опит за скок от космоса

Гледайте новия опит за скок от космоса | StandartNews.com

Австриецът Феликс Баумгартнер е в трескава подготовка на историческия скок от ръба на космоса. Той трябваше да полети като куршум към земята във вторник, но заради силния вятър тогава изпитанието бе отменено.

Метеоролозите разчитат, че в неделя ще има подходящ за излитане прозорец, с тихо време. В щаба на мисията отново включиха обратното броене. За излитането е необходимо затишие не само на повърхността, но и на височина до около 250 метра. Балонът, с който ще се издигне Феликс, е изключително крехък - дебелината му е едва две стотни от милиметъра. В надуто състояние е висок около 101 метра – колкото 55-етажна сграда. Като добавим въжетата и висящата под тях капсула, целият апарат достига 222 метра височина. Ще е извънредно опасно, ако възникнат ветрове в горната му част, преди балонът да е набрал скорост.

Самият Феликс тренира до последно. Той призна, че отлагането на старта във вторник е било "тотално разочарование".

"Когато Арт (директорът на мисията) ми каза, че отлагаме, отначало мислех, че се шегува", разказа Баумгартнер. "Нямах представа какво става с балона, бях в капсулата. Искам да приключим с това тази година. Стигнахме толкова далеч, че няма как да се откажем. Тук сме, имаме резервен балон, имаме достатъчно хелий, значи всичко е наред. Дали ще стане утре или идната седмица, няма значение".

Джо Китинджър, чийто рекорд отпреди 52 години Баумгартнер се опитва да подобри, окуражи австриеца. "Напрежението върху него е огромно, но той трябва да има търпение. Навремето аз трябваше да чакам 30 дни, преди да възникнат подходящи условия за излитане".

Скокът от ръба на космоса може да гледате директно ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай