Царски вагон става атракция

Царски вагон става атракция | StandartNews.com

Стара Загора. Част от композицията на царския влак на Фердинанд, с който главнокомандващият е пътувал по време на Балканската война, да бъде прехвърлен на регионалния исторически музей. Това е поискал официално от транспортния министър Ивайло Московски старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Искането е във връзка със 100-годишнината на Балканската война, която ще отбележим тази есен. Общинската управа смята, че този исторически вагон, който се намира на гара Стара Загора от доста години, но е добре запазен, може да се превърне в туристическа атракция не само по време на честванията.

Освен това кметът Тодоров настоява Стара Загора трябва за бъде център при отбелязването на този знаменателен юбилей. „На 5 октомври 1912 година (ст. ст.) в старозагорската църква „Свето Успение Богородично”  цар Фердинанд прочита манифеста за обявяване на война на Османската империя, която цели освобождение на всички български земи. В Стара Загора от 30 септември до началото на ноември 1912 г. е разположен и Генералният щаб на Българската армия. Важна роля в планирането и реализацията на военните действия играе Старозагорската Осма пехотна тунджанска дивизия”, мотивира се старозагорският кмет в писмото до министъра.

Старозагорската община вече подготвяла мащабна програма отбелязване на 100-годишния юбилей, която включвала конференции, изложби, прожекции на филми и други прояви на обществеността.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай